Mekane loptice punjene čokoladom: Jednostavan starinski recept za jutarnje buhtle!

Foto: Stockfood

Svega nekoliko sastojaka bit će dovoljno da zamijesimo glatko dizano tijesto od kojeg će nastati mekane loptice punjene pekmezom, čokoladom...

Tijesto za buhtle slatko je i fino i topi se u ustima, a nema veće sreće nego kada napokon dođemo do pekmeza ili čokolade u srcu ovog kolača.

Donosimo vam jednostavan recept, a sastojke sigurno već imate u svojoj kuhinji! Ako imate slobodno jutro, ove buhtle možete poslužiti kao doručak uz šoljicu kafe ili mlijeka.

Potrebno vam je:

  • 20 g kvasca
  • 100 g maslaca
  • 4 g soli
  • 50 g šećera
  • 1,5 dl mlijeka
  • 0,5 dl vode
  • 500 g glatkog brašna
  • Malo maslaca za premazivanje posude
  • Pekzem, čokolada (po želji)
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Kvasac, pola količine šećera, mlako mlijeko i vodu zamiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok kvasac ne proradi. Brašno, sol, ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i maslac koji se opustio.

Dodati tekućinu s kvascem i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto, te ostaviti da odstoji 20-ak minuta. Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke od 8 do 10 centimetara, a u sredinu staviti nadjev. Zamotati i složiti u posudu premazanu maslacem te pustiti još 15-ak minuta, prenosi Gastro.hr

Nakon što je tijesto odstajalo premazati ga izmučenim jajem, kako bi dobilo lijepu boju, i peći na 180 stupnjeva otprilike 20 minuta. Kad su buhtle gotove posuti ih šećerom u prahu.

Dobar tek!