Mektić: U slučaju Gačića, najveću odgovornost snosi država

Foto: arhiv

U podne je započela 166. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH za period 2018-2019. godina, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, skinut je sa dnevnog reda.

Prethodno je ovaj dokument tri puta skidan sa dnevnog reda Vijeća ministara.

“Godišnji nacionalni plan skinut je sa dnevnog reda. Nismo ga razmatrali. Ne mogu unaprijed govoriti kada ćemo, šta ćemo. Mogu komentarisat gostovanje [Srđana] Perišića, savjetnika Dodika na jednoj televiziji. Govorio je šta je to sporno Republici Srpskoj, zbog čega nije prihvatljiv akcioni plan. Sporni su reforma policije, što se dio oblasti civilne zaštite želi urediti i uspostaviti na državnom nivou i što se želi na nivou BiH donijeti Zakon o civilnim žrtvama torture u ratu”, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Mektić je dao i svoje viđenje ovih primjedbi.

“Pažljivo sam to slušao. Imam dilemu sad, da li se može to ispraviti. Protiv sam reforme policije koja bi ukinula postojeće nadležnosti policije. Jesam za reformu za efikasniji i bolji rad. Protiv sam i drugog uslova, nemoguće je centralizovati civilnu zaštitu i mislim da je zadovoljavajuća nadležnost države koja ima koordinirajuću ulogu. Nisam ni za treće o civilnim žrtvama i torturi”, rekao je Mektić.

Pitanje (ne)rada državnog zatvora je također skinuto sa dnevnog reda, te je najavljen kolegij sutra kod predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

Kao ministar sigurnosti Mektić je komentarisao i slučaj Edina Gačića koji je već deveti dan na slobodi.

“Ovdje u ovom slučaju konkretno se ne govori o neefikasnosti policije nego drugih sistema unutar BiH. U ovom zločinu udio države je velik i ogroman, najveću odgovornost snosi država”, rekao je Mektić.

Mektić navodi da policija čini sve što je u njenoj moći da privede Gačića.

“Policija i sve agencije su na raspolaganju. Policija je non-stop na terenu u teškim uslovima. Uvjeravam vas – policija čini što je u njenoj moći”, kaže Mektić.

Mektić je komentarisao i informaciju da su vlasti Unsko-sanskog kantona spremni da 4000 migranata vrate nazad u Sarajevo.

“To su neozbiljne izjave: “4000 migranata u Sarajevo vratiti, poručujemo Mektiću da ćemo mu vratit migrante.” Kao da će ih meni kući dovesti. Ne mogu dovest 4000 ljudi. To je neozbiljna izjava. Moramo tražiti rješenje”, rekao je Mektić.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime