Merdan: “Bolonja nije magični štapić koji će unaprijediti obrazovanje”

Reforma visokog obrazovanja na principima bolonje krenula je prije više od 10 godina. Međutim, ona se nikad nije do kraja realizovala.

“Kada je u pitanju bolonja, mislim da su isti problemi i ostali. Isti problemi su bili i ostali, ali zavisi šta očekujete od bolonje. Bolonja nije magični štapić koji će unaprijediti obrazovanje”, istakao je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Amar Merdan.

Dodaje da su protesti 2009. godine u Njemačkoj, Italiji, Srbiji za potpuno ukidanje bolonje pokazali koliko je bolonja jak sistem.

“Imali smo i mi problema. Ali taj sistem nije dobro prošao ni u Njemačkoj, Francuskoj”, rekao je Merdan.

Profesor Dino Abazović u emisiji “Bez straha i cenzure” rekao je da je Evropska rektorska konferencija pokušala uvesti bolonju da ujedini evropski akademski prostor.

“Biću sarkastičan. Univerzitet u Bolonji već dugo nije aplicirao da se uvede bolonja pa sama Bolonja nije primijenila bolonju”, kaže Abazović.

Do 2010. godine je trebalo biti stvoreno jedinstveno obrazovno tijelo u zemljama potpisnicama Bolonjske deklaracije. Bio je to pokušaj da se obrazovanje približi visokom obrazovanju Evropske unije. Sve što se kasnije dešavalo može se nazvati neuspjelim pokušajem da prava Bolonja zaživi u Bosni i Hercegovini.

Svaki ponedjeljak u 21h rezervisan je da akademska zajednica priča o problemima koje imaju u visokom obrazovanju. Cijelu emisiju možete pogledati na našem youtube kanalu.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime