Migrantima treba i psihosocijalna podrška

Foto: Oslobođenje

U Ankari je četiri dana razgovarano o izazovima sa kojima se susreću uposlenici i volonteri Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u migrantskim situacijama.

U Ankari, glavnom gradu Turske, održan je nedavno seminar o temi “Psihosocijalna podrška za migrantske zajednice”, čiji su učesnici bili koordinatori programa psihosocijalne podrške, psiholozi i drugi stručnjaci za ovu oblasti iz Crvenog krsta Bugarske, Crvenog križa naše zemlje, potom Hrvatske, Crvenog krsta Makedonije, Crvenog krsta Crne Gore, Crvenog križa Slovenije, Crvenog krsta Srbije, Crvenog križa Italije, Crvenog križa Španjolske, Crvenog polumjeseca Turske (domaćina skupa), kao i predstavnici Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji su, zapravo, bili i organizatori ovog, za sve, korisnog okupljanja, piše Oslobođenje.

Foto: Oslobođenje

Učenje jezika

U ime Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, tom svojevrsnom treningu za predstavnike zemalja kojima migranti prolaze na putu do zapadne Evrope, prisustvovala je Edina Ahmagić, a Vihorka Tomas, kao predstavnica Crvenog križa Federacije BiH.

Trening o psihosocijalnoj podršci migrantima je organizirala Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Edina Ahmagić nam kaže da je četiri dana razgovarano o izazovima sa kojima se susreću uposlenici i volonteri Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u migrantskim situacijama.

Predavači su bili: Ferdinand Garoff, psiholog, IFRC delegat za psihosocijalnu podršku, Alvaro Carmona, IFRC delegat za zdravstvo, Davron Mukhamadiev, delegat za zdravstvo i socijalnu skrb Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

– Posljednji dan treninga smo posjetili Društveni centar za migrante u jednoj opštini Ankare. Svi smo bili oduševljeni onim što smo vidjeli. Jer, azilantima je omogućena edukacija iz šivanja i friziranja, kao i učenje stranog jezika, obuka za trudnice, a profesionalni psiholozi su tu angažovani prije svega u radionicama za žene i djecu, rekla nam je Ahmagić.

Nešto slično, kako je Oslobođenje već pisalo, organizovale su stanovnice Krajine upravo za migrantkinje i njihovu djecu, kako bi, barem nakratko, zaboravili na sve nedaće koje su ih tokom bijega od rata zatekle.

Foto: Oslobođenje

Zdravstveni programi

Predstavnice BiH su govorile o naporima koji se u našoj zemlji ulažu kako bi migrantima bio olakšan život, odnosno put prema njihovom cilju.

– S ponosom smo rekle da većina migranata ističe kako ih narod u BiH prihvata bez predrasuda, kaže nam Ahmagić.

Predstavnici DCKBiH su tokom ovog treninga održali dva sastanka sa Mukhamedievim, delegatom za zdravstvene programe u Regionalnom uredu IFRC-a u Budimpešti, i načelno se dogovorili oko realizacije raznih aktivnosti.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime