Migrantske rute su i rute trgovaca ljudima: Slomljeni od umora i bola, ostavljeni bez posljednje ušteđevine…

Foto: Erdem Sahin/EPA

O životu nam mnogo govore i slomljeni duh i tijela prekrivena modricama, kao što je Manedovo. Jakna za jedan konfekcijski broj kratka, ranac na leđima, jedna ruka uvijek raširena prema onima čija je nesreća veća od njegove.

Maned je putovao miljama iz Afganistana kako bi sa porodicom stigao u Bihać.

“Pješačili smo 15 sati, svakoga dana. Krenuli smo 2015. godine iz Herata”, priča nam Maned.

Iz Kabula su autobusom uspjeli stići do Zananja, grada u jugozapadnoj afganistanskoj provinciji Nimroz, smještenog na granici sa Iranom i Pakistanom.

“Sa nama u grupi putovalo je dvadeset ljudi. Prešli smo iransku granicu na prelazu Pul-e-Abrisham, a onda i tursku i zaustavili se u istočnoj turskoj provinciji Van”, prisjeća se Maned.

Putovanje nastavljaju pješke, slijedeći trgovce ljudima, do Jedrena (Edirne, u bosanskom jeziku poznat i kao Drinopolje), grada na zapadu Turske, blizu granice sa Grčkom i Bugarskom.

– Godinu smo proveli u Idomeni (selu u Grčkoj, blizu granice sa Makedonijom, koje se do 1926. godine zvalo Sehovo ili Seovo), u mokrim šatorima u ilegalnim kampovima. Onda smo krenuli prema makedonskom gradu Lojane, utočištu korupcije i trgovine ljudima, na sjeveroistočnoj granici sa Srbijom. Još jednu godinu proveli smo premještajući se po izbjegličkim kampovima u Srbiji, prepričava izbjegličku povijest svoje obitelji Maned.

Put do Bosne i Hercegovine završio je u Zvorniku na rijeci Drini.

Slomljen od umora i bola, ostavljen bez posljednje ušteđevine, Maned kaže: “Ja sam inžinjer, a nezaposlen sam od 2015. godine.”

Kako se plaćaju šverceri? To je jedno od najzanimljivijih otkrića.

Izbjegličke porodice u Afganistanu ne daju novac direktno švercerima, on ide do “treće ruke”, obično je to finansijski posrednik, najčešće se kreću po najvećoj pijaci u Kabulu.

“Treća ruka” će novac predati švercerima samo ako je migrant sigurno stigao na odredište.

Razmišljajući o ovome, postoji, dakle, novčano pokriće za šverc.

Ako ne dospiješ tamo kamo želiš, švercer neće dobiti ništa. Novac koji stoji kod “treće ruke”, kod finansijskog posrednika, bit će vraćen porodici i cijeli dogovor otpada. Tako se to radi u Afganistanu.

Piše: Federica Iezzi

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime