Milion dolara za informacije o sinu Osame bin Ladena

Hamza je od 2017. na listi terorista.

Foto: tuzlalive.ba

State Department tvrdi da je Hamza Bin Laden ušao u vođstvo mreže Al-Kaida, vjeruje se da se nalazi u blizini afganistansko-pakistanske granice.

Sjedinjene Američke Države nude do milion dolara nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja sina Osame Bin Ladena, za kojeg State Department tvrdi da je ušao u vođstvo mreže Al-Kaida.

“Hamza Bin Laden je od augusta 2015. godine objavio nekoliko poruka na internetu u kojima poziva na napade na SAD i njegove saveznike”, piše u saopćenju State Departmenta.

“Te pretnje su osveta za ubistvo njegovog oca 2011. godine”, dodaje se u saopćenju.

Američki vojnici ubili su Osamu Bin Ladena 2. maja te godine, unutar kompleksa koji je godinama koristio kao sklonište u sjevernom pakistanskom gradu Abbottabadu.

Mreža BBC prenosi da se veruje da se Hamza Bin Laden nalazi na području u blizini afganistansko-pakistanske granice.

SAD je Hamzu Bin Ladena stavio početkom 2017. godine na listu terorista.

Od tada je sva njegova imovina u toj državi zamrznuta, a američkim kompanijama i pojedincima je zabranjeno da posluju s njim.

“Saudijska Arabija oduzela je državljanstvo Hamzi bin Ladenu”, saopćilo je u petak Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

“Hamza bin Laden, za kojeg se veruje da ima 30 godina, bio je uz svog oca u Afganistanu uoči terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine, te je provodio vrijeme sa njim u Pakistanu nakon što je američka invazija na Afganistan u susjednu državu protjerala većinu vođstva Al-Kaide”, tvrdi Brookings Institution, organizacija za društvena istraživanja.

Novi šef Al-Kaide Ayman al-Zawahiri predstavio je Hamzu bin Ladena 2015. godine u audioporuci.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime