Ministar Bašić posjetio učenike Druge gimnazije povodom EYOF-a

Foto: Press služba KS

Do Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) ostalo je još dva dana, a tim povodom je ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić posjetio danas učenike drugog jedan razreda sarajevske Druge gimnazije, s kojima je razgovarao o predstojećem vrlo važnom događaju za Sarajevo, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

U razredu koji pohađaju najbolji matematičari, ministar se prisjetio Zimskih olimpijskih igara održanih prije tačno 35 godina, te se s posebnim emocijama sjetio i svojih školskih dana koje je proveo u Drugoj gimnaziji.

– Razgovarao sam sa šesnaestogodišnjacima koji su se posvetili izučavanju matematike, tako i da su njihova pitanja bila egzaktna, a zaista sam uživao u zajedničkom druženju. Ovom prilikom sam ih pozvao da uživaju u svojoj mladosti jer će Sarajevo zablistati, a oni će imati priliku upoznati vršnjake iz svih dijelova svijeta – naglasio je ministar Bašić.

Poručio im je kako sad imaju još jedan od razloga da budu ponosni na svoj grad, da navijaju za svoje vršnjake te steknu dodatno samopouzdanje za život jer rastu u sredini koja može organizirati velike događaje.

– Vlada Kantona Sarajevo, ali i ranije, osigurale su preko milion maraka za uspješnu realizaciju EYOF-a, a izdvojili smo i dodatna sredstva našim javnim preduzećima da ovaj događaj protekne u najboljem redu – Bašićeve su riječi.

Naglasio je kako će EYOF povezati ne samo Sarajevo i Istočno Sarajevo nego i cijelu Bosnu i Hercegovinu jer je konačno došlo vrijeme da svi Bosanci i Hercegovci budu ponosni na svoju zemlju.

Dodao je i kako svi, ovisno od godina, različito gledamo na EYOF.

– Imao sam deset godina kad su organizovane Zimske olimpijske igre i svjedočio događaju koji nas je tad ‘podigao’ u svjetske okvire, da bi ovaj grad i njegovi građani devedesetih doživjeli kataklizmu i poniženje, zbog čega mi ovaj događaj ponovno vraća tu pozitivnu vizuru i podsjeća nas da smo se vratili i možemo bolje, što je značajno da i ovi mladi osjete – naveo je minsitar Bašić.

Pomoćnica direktora Selma Babović je navela da su se učenici Druge gimnazije već od novembra mjeseca uključili u pripreme za EYOF, a profesori sporta zajedno s njima će biti i na ceremoji otvaranja, dok se neki takmiče, a drugi su angažovani kao prevodioci, hostese.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime