Najgora epidemija u posljednjih 10 godina hara Japanom

Japansko Ministarstvo zdravlja apelovao je na ljude da se odmah vakcinišu.

Foto: Tanjug-AP

Japan se bori sa najgorom epidemijom malih boginja u posljednjih 10 godina, nakon upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da globalni napori da se zaustavi širenje zaraze ne daju rezultata, dijelom zbog nepristajanja na vakcinaciju.

Više od 170 novih slučajeva malih boginja registrovano je u Japanu od početka godine u 20 od 47 prefektura, javila je mreža NHK.

Broj novih slučajeva u tom periodu je najveći u posljednjih 10 godina, saopćio je Nacionalni institut za zarazne bolesti, piše list “Gardijan”.

U prefekturi Mie razboljelo se 49 ljudi i većinom se radi o pripadnicima religijske grupe “Kjusei šinkjo”. Ova grupa vjeruje da su lijekovi štetni i zagovaraju pročišćenje tijela i duha.

Japansko Ministarstvo zdravlja apelovao je na ljude da se odmah vakcinišu, te da bolnice i druge medicinske ustanove preduzmu preventivne mjere.

Male boginje su izuzetno zarazna bolest koja može da izazove dijareju, upalu pluća i gubitak vida. U nekim slučajevima može da bude fatalna i još je važan faktor umiranja među djecom, saopćila je ranije Svjetska zdravstvena organizacija.

Bolest se lahko sprečava sa dvije doze vakcine koja se koristi od šezdesetih godina prošlog vijeka, podsjeća “Gardijan”.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime