NASA-ina sonda uskoro dolazi do asteroida, pratite live stream

Foto: Screenshot NASA

Američka svemirska agencija NASA danas će svojom sondom pokušati doći do asteroida Bennu. Radi se o misiji vrijednoj 800 miliona dolara koja je lansirana prije pune dvije i pol godine s Cape Canaverala.

Sonda pod nazivom OSIRIS-REx bi danas oko 18 sati trebala doći do asteroida Bennu, koji se nalazi u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera. Asteroid Bennu je posebno zanimljiv jer se radi o tamnome okruglom asteroidu bogatom spojevima ugljika.

Bennu je malen – u promjeru ima oko 500 metara, ali zato ima velik naučni potencijal. Astronomi, naime, smatraju da je sastav Bennua nepromijenjen posljednjih 4,5 milijardi godina, kad je i formiran.

Skupljanje i analiziranje uzoraka s Bennua bi trebalo naučnicima omogućiti nova saznanja o porijeklu Sunčevog sistema i njegovih planeta, a možda i o izvoru organskih molekula iz kojih je nastao život na Zemlji.

No, kako bi naučnici mogli analizirati uzorak s Bennua, prvo do njih trebaju doći. Tu na scenu stupa sonda OSIRIS-REx, koja bi danas oko 18 sati po srednjoevropskom vremenu trebala doći do Bennua.

Jedinstvena misija

Sonda će nakon toga sedmicama orbitirati oko Bennua te prikupljati podatke o njegovoj masi, topografiji i sastavu.

OSIRIS-REx prvo će kružiti oko Bennua na udaljenosti od oko 20 kilometara i postupno će se približavati, a proces će kulminirati serijom niskih preleta (na visini od samo 240 metara) prije ulaska u orbitu, koji bi se trebao dogoditi na Silvestrovo ove godine.

Bude li NASA uspješna u ovoj misiji, Bennu će postati najmanji objekt u čiju je orbitu čovječanstvo uspješno smjestilo sondu.

Nakon toga, cilj postaje identifikacija sigurnog mjesta za uzimanje uzorka s Bennua. Sonda, doduše, ni u jednom trenutku neće sletjeti na asteroid, nego će u seriji preleta trometarskom robotskom rukom pokušati pokupiti uzorak s njegove površine, a potom se vratiti na Zemlju. Putovanje do Zemlje trebalo bi trajati oko dvije i pol godine.

Prijenos dolaska NASA-ine sonde do asteroida Bennu pratite uživo: