Naša stranka: Zaštititi organizatore Povorke ponosa u Sarajevu od uvreda i poziva na nasilje

Foto: Arhiva
Ujedno, izražavaju punu podršku Organizacionom odboru Povorke ponosa u njihovom protestu protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava.

“Bosna i Hercegovina je potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima koja propisuje da svaka osoba ima pravo na slobodu i sigurnost. Dužnost institucija ove zemlje jeste da svojim građanima garantuje slobodu kretanja, izražavanja i okupljanja, te da ih zaštiti od diskriminacije bez obzira na njihovu vjeru, rasu, etničku pripadnost i sve druge posebnosti uključujući seksualno opredjeljenje”, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Dodaju da opredjeljenje Bosne i Hercegovine za evropski put uključuje dosljednu zaštitu ljudskih prava, pogotovo ako imamo u vidu da skoro svaki stanovnik ove zemlje može iskusiti institucionalnu diskriminaciju na nekom dijelu njene teritorije.

“Zato posebnu odgovornost imaju političari i nosioci zakonodavnih i izvršnih mandata koji su se posebnim etičkim kodeksima obavezali da isključe predrasude prema osobama drugačijih stavova, vjerovanja i opredjeljenja”, navode iz Naše stranke.

Ljudska prava se, kažu, ne smiju tretirati kao supermarket iz kojeg možemo birati prava jednih a u isto vrijeme ignorisati prava nekih drugih. Kao i uvijek tokom svog desetogodišnjeg postojanja, Naša stranka bezuvjetno podržava ljudska prava i slobode svih građana Bosne i Hercegovine.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime