Naučite da odbacite strah koji vas sabotira na putu do ljubavi

Foto: cdm.me

U doba elektronskih medija i multimedijalne komunikacije, komuniciranje u realnom svijetu kao da je na neki način “zakržljalo”. Posebno se to ogleda u muško-ženskim odnosima, i sve je više muškaraca i žena kojima uspostavljanje komunikacije sa suprotnim polom predstavlja veliki problem. U današnjem tekstu ćemo se fokusirati na muškarce i time šta može biti uzrok “ne prilaženja” djevojci u situacijama kada je to moguće.

Većina muškaraca misli da je za “osvajanje” suprotnog pola važno imati visoko samopouzdanje i dobre socijalne vještine (ili ti da budu vješti sa riječima). Pa tako rečenice “Nemam dovoljno samopouzdanja” ili “Ne znam o čemu da pričam”, mogu biti pogubne za bilo kakvu vrstu aktivnosti. Samopouzdanje je jedan precijenjen koncept, obično ljudi imaju predstavu o tome kakvi bi trebalo da budu da bi zadovoljili svoje ili najčešće tuđe kriterujume i ako to nije tako onda oni nemaju samopouzdanje i onda su “propali”. Suprotno od ovakvog koncepta je koncept bezuslovnog samoprihvatanja gdke prihvatamo da imamo i mane i vrline, kao i svi ostali i ne trebaju nam nikakvi preduslovi da bismo voljeli sebe i bili zadovoljni sobom.

Komunikacione vještine se stiču u komunikaciji, ako stojimo, čekamo, ne pokušavamo i ne ostvarujemo komunikaciju kako ćemo razviti svoje socijalne vještine? Svaki početak je trapav, to znamo jer smo kao mali prvo padali kad smo učili da vozimo bicikl a vremenom smo postali pravi znalci. Tako je i sa komunikacijom, u početku smo nespretni ali kroz greške učimo i ispravljamo se. Svaki neuspjeli pokušaj treba shvatiti kao nešto pozitivno jer to je korak dalje.

Obično se postavlja pitanje: „O čemu da pričam?“. Za početak je dobro iskoristiti kontekst, odnosno situaciju u kojoj ste se našli. Najbolje je postaviti neko pitanje koje je vezano za sam kontekst, npr. ako ste na žurci, putovanju, u marketu, postavite pitanje vezano za tu situaciju. Nakon toga, slušajte sagovornika i asocirajte na odgovore. Ne razmišljajte previše o pravom odgovoru, recite ono što vam prvo padne na pamet kao da pričate sa bilo kim koga želite da ga upoznate.

Često pogrešan stav koji neki muškarci imaju može da bude parališući u prilaženju osobama suprotnog pola. Na primjer, obično se pristupa sa stavom ili zahtjevom „Ja moram nju osvojiti!“ ili „Moram uspjeti!“. U ovakvim situacijama postoji prevelika želja da se uspije po svaku cijenu. Često se na ovu rečenicu nadovezuje „Ako ne uspijem ja sam „luzer“ ili „Ako ne uspijem to će biti strašno za mene (zapravo: za moj ego).“. Ove rečenice grade jedan novi problem a to je strah od odbacivanja, pa se tako muškarac povlači u startu jer ga preplavi strah od toga da će biti odbačen a to za njega ima značanje da je neprivlačan, nesposoban, neadekvatan kao muškarac.

Dakle, dolazi do greške koja se naziva generalizacija u zaključivanju, gdje odbijanje u trenutnoj situaciji znači da je ON neprivlačan generalno za sve žene ovog svijeta i da ne vrijedi ni pokušavati. Ali, kada bi malo manje bio samokritičan onda bi shvatio da nije sve do njega i da ne prave sve žene iste izbore niti sve imaju iste kriterijume što važi generalno za sve ljude.

Ako sebi postavite gore navedeni zahtjev, da vi morate, po svaku cijenu uspjeti to će vam samo stvoriti dodatni pritisak, stalno ćete razmišljati o tome, jednostavno nećete biti prisutni u komunikaciji, ponašaćete se neprirodno što često može biti procijenjeno kao „navalentno“ ili „napadno“. Umjesto postavljanja zahtjeva za uspjehom, možete uspjeh postaviti sebi kao mogućnost —„Bilo bi lijepo da uspijem, a ako ne uspijem to nije smak svijeta i to ne govori ništa loše o meni kao muškarcu“.

Kada biste ovako razmišljali onda bi napetost i anksioznost povodom prilaženja značajno opala. Dodatno, možete postaviti sebi drugačiji cilj; zamijenite uspjeh sa boljim upoznavanjem osobe. Dakle, nije vam cilj da uspijete da osvojite djevojku već vam je cilj da je upoznate da vidite kakva je ona, i da li ona vama uopšte odgovara. Na ovaj način ćete se lijepo zabaviti, saznati nešto novo o djevojci kojoj ste prišli, provjerili da li ispunjava vaše kriterijume i vježbali vještine komunikacije sa suprotnim polom. Ovako primarno za vas opasnu situaciju pretvarate u jednu vrstu igre, zabave i izazova—ne znate šta će se dogoditi ali uvijek možete malo da se zabavite i uživate u društvu suprotnog pola.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime