Ne perete odjeću nakon kupovine? Razmislite još jednom: Na novoj odjeći pronašli gljivice, fekalije, ali i uši!

Foto: 123 rf

Umjetne boje se ne nalaze samo u hrani već i na odjeći, a ako ju ne operete prije nošenja kemikalije iz boja mogu izazvat infekciju i iriraciju na koži

Nakon kupnje novog komada odjeće mnogi ga istog trena žele obući. Ipak, možda bi trebali prestati s tom praksom koja u najgorem slučaju može biti i opasna.

Iako je komad odjeće tek kupljen to ne znači da je čist te je pitanje koliko je dugo odjevni komad stajao u skladištu te u kakvim je uvjetima bio prije nego što je došao u vaše ruke.

Brojna provedena istraživanja pokazala su kako se nerijetko na odjeći pronalaze gljivice, fekalije, ali i uši.

Dva bitna razloga

I Philip Tierno, voditelj katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Sveučilištu u New Yorku, smatra da je pranje odjeće prije prvog nošenja neophodno iz dva razloga.

Prvi je taj što su u trgovinama visoke mode baš kao i u onim niže kvalitete testiranjem pronađene gljivice te razne izlučevine, a najviše ih je pronađeno na donjem rublju.

Možete onda zamisliti kakvim ste sve infekcijama izloženi ukoliko novo rublje, bez pranja stavite na sebe.

Drugi razlog su kemikalije na odjeći.

Naime, umjetne boje se ne nalaze samo u hrani već i na odjeći, a ako ju ne operete prije nošenja kemikalije iz boja mogu izazvat infekciju i iriraciju na koži. Ako uz to imate i osjetljivu kožu, boja može potaknuti crveni i suhi osip koji može biti poprilično neugodan.

Otrovne tvari

Isto tako, gotovu odjeću proizvođači često izlažu formaldehidu, koji je čuva od gužvanja pri transportu i od razvoja plijesni.

Formaldehid i druge otrovne tvari koriste se za izradu sintetičkih vlakana za ručnike i posteljinu. Dakle, toksine koji se koriste u tekstilnoj industriji teško je izbjeći.

Često se koristi i nonylphenol ehtoxylate (NPE). Uporaba NPE-a je ograničena u većini zemalja u kojima se prodaju poznate marke. No, ne postoje ograničenja u zemljama koje je proizvode, primjerice u Kini i jugoistočnoj Aziji. Jedno istraživanje je pokazalo da 14 velikih svjetskih marki nabavlja odjeću iz tvornica koje koriste NPE.

Iz tih razloga vrlo je važno da se odjeće temeljito opere prije prvog nošenja.