(FOTO/VIDEO) Osnivač kultnog Love Paradea Dr. Motte stiže u Sarajevo!

Pokretač kultnog Love Paradea stiže u Sarajevo /promo

Regionalna muzička konferencija Balkan Advanced Music (BAM-C) od 25. do 27. aprila okupit će jedinstvene muzičke figure regiona i utjecajne međunarodne goste. Dnevni program konferencije će se odvijati u RTV Domu, u zgradi bivšeg Međunarodnog RTV Centra (ZOI 84).

U saradnji sa Goethe-Institutom dolazi Dr.Motte (Matthias Roeingh), osnivač Love Parade-a, globalnog fenomena koji ove godine slavi trideset godina od osnivanja. Šta je značilo pokrenuti takvu priču i kako je čitava planeta prigrlila ovu filozofiju, posjetitelji će imati priliku saznati na keynote panelu sa Dr.Motte-om i u sklopu noćnog programa BAM-C kroz njegov DJ nastup, piše Oslobođenje.

Osnivač The Garden Brewery i The Garden Resorta koji je ugostio neke od najvećih svjetskih muzičkih imena, Nick Colgan, zajedno sa svojim partnerom Pepi Jogardeom (Josip Huzbin) predstavit će priču njihove zajedničke agencije Adriatic Coasting.

Posebno interesantan bit će nastup jedne od najzanimiljvijih figura iz svijeta DJ-inga balkanskih prostora, Dr. Smeđeg Šećera (David Blažević). Koncept nazvan YUGOJUICE kombinuje različite epohe slovenskog big band jazz funka, hrvatskog soula, bosanskog disca, srpskog funk breakbeata i makedonskih kola.

Dr. Smeđi Šećer rasplesat će posjetitelje BAM Conference / promo

Gradonačelnik noći, noćna ekonomija, mjerenje indexa kreativnog otiska i utjecaja prostora za kulturno zračenje, samo su neki od termina koje je osmislila kompanija VIBE-LAB na čelu sa Mirikom Milanom, prvim noćnim gradonačelnikom Amsterdama i njegovim partnerom, Lutzom Leichsenringom. Milan dolazi na BAM-C da predstavi njihove radne modele i načine uspostavljanja odnosa subkultura i državnih organa.

Na BAM-C stižu i vrhunski poznavatelji disko zaraze bivše države Željko Luketić i Leri Ahel, vlasnici izdavačke kuće Fox & His Friends, koja zagovara vinil kao medij i istražuje manje poznatu muzičku historiju regije, manje znane B-strane. Oni restauriraju izgubljene trake sa originalnom muzikom iz osamdesetih, te zagovaraju specifičnu estetiku i autorski pristup izdanjima. Na BAM Conference predstavit će svoje aktuelne projekte i najaviti buduće.

Među partnerima BAM-C konferencije je i MarketMakers projekat koji u BiH djeluje sa ciljem unapređenja strateškog razvoja na više polja, među kojima je i diverzifikacija turističke ponude.

„MarketMakers projekat rado podržava BAM-C napore u povezivanju svih aktera muzičke industrije EU i ostatka svijeta, kao i mapiranje šireg opsega inicijativa, događaja, festivala i različitih inovativnih pokreta. Na ovaj način kreirat će se potpuno novo tržište za muzičke profesionalce, entuzijaste, amatere, ali i ostale“, istakao je direktor operacija MarketMakers projekta, Željko Karanović.

U kinu Meeting Point premijerno će biti prikazan „Symphony of Now“, režisera Johannesa Schaffa. Film predstavlja skrivenu perspektivu noćnog Berlina, u re-imaginaciji nijemog filmskog klasika „Berlin – simfonija velikog grada“.

Glavne BAM-C moderatorice koje veoma dobro poznaju puls ove kulture bit će novinarka Naida Kundurović i pjevačica grupe Lollobrigida Ida Prester. One će u okviru noćnog programa BAM-C premijerno predstaviti i svoj projekat Frau Casio.

Više informacija o BAM Conference i mjestima gdje možete kupiti ulaznice možete pronaći na službenoj web stranici.

Ostavite svoj komentar