“Nekadašnji direktor Željezare nam je davao po pola plate. Radio je šta je htio, niko mu ništa nije mogao”

Foto: Oslobođenje

Radnici zeničke Željezare koja je u stečaju nadaju se da će im država pomoći u uvezivanju staža, kako bi mogli u dogledno vrijeme otići u penziju. Dio njih, to jest 78 radnika koji su ispunili uslove za odlazak u mirovinu u toku 2018. ili 2019. godine, nadaju se da će to biti uskoro, uz pomoć sredstava federalnog Ministarstva za energiju, rudarstvo i industriju, a koje je raspisalo konkurs za dodjelu novca za radnike državnih preduzeća kojima nije uvezan staž, a imaju uslove za odlazak u penziju.

Preostali radnici Željezare koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, kojima nedostaje, uglavnom, od dvije do deset godina staža do penzije, nadaju se čudu.

– Naših 78 kolega čeka uvezivanje staža da mogu otići u zasluženu penziju. Poslali smo iz Zenice, sa sindikalne proslave 1. maja – Dana rada, poruku federalnoj Vladi da se trebaju okrenuti radnicima, jer radnici su država i oni su ti od kojih zavisi opstanak države, kazao je Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica.

Foto: Oslobođenje

Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona i Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, napominju kako postoje obećanja da će od devet miliona maraka, koje je za ovu namjenu predvidjelo federalno ministarstvo, dva miliona biti data Željezari Zenica, za pomenutih 78 radnika.

– Naš prvi zahtjev prema vlasti je zakon o uvezivanju staža, što je po meni najveći socio-ekonomski i društveni problem u ovom trenutku. Imamo oko 50.000 ljudi koji imaju taj problem u Federaciji, od čega između pet i deset hiljada njih ima uslove za penziju, a ne mogu ostvariti to pravo zbog neuvezanog staža. Preostali zahtjevi su Opšti kolektivni ugovor, donošenje zakona o štrajku i Zakon o zaštiti na radu po mjeri radnika, te uspostavljanje mehanizama da se taj zakon implementira u punom kapacitetu, objasnio je Mujkanović.

Foto: Oslobođenje

Zijad Strika radio je u Željezari Zenica 35 godina i šest mjeseci. Danas je na birou. Odlazak u stečaj zeničkog giganta dočekao je sa 27 kolega u hotelu Internacional, koji je vlasništvo Željezare.

– Imam i dvije godine vojske. Sad sam na birou. Nema me nigdje. Slična je situacija i sa ostalim kolegama iz Internacionala. Zbog toga što smo svi tužili firmu prije dvije godine, sada nam ne daju raditi. Zamjerio nam je tada Safet Berbić, nekadašnji direktor Željezare, a sadašnji savjetnik stečajnog upravnika Mirze Jarića, i na njegovoj smo crnoj listi. A tužili smo, jer nam je davao godinu po pola plate. Radio je šta je htio, niko mu ništa nije mogao. I sada, ponovo iz sjene odlučuje o nama, rekao je Strika.

Ništa od prodaje

Ističe kako sanja odlazak u penziju, ali je svjestan da će biti teško. Jer, 14 godina mu nije uvezan staž. Zaposlenici hotela Internacional, govori nam, predlagali su stečajnom upravniku da im da dozvolu da pokrenu makar ugostiteljski objekat u hotelu, kako bi zaraditi plate.

– Hotel se prodaje već dvije godine, nikad se prodati. Stoji prazan, a može se raditi. Za to vrijeme mi posla nemamo, naglašava Strika, uz objašnjenje da su radnici Željezare koji su na birou prepušteni sami sebi.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime