(FOTO) BiH: U velikoj akciji uhapšeno devet osoba zbog krijumčarenja migranata, pronađenena municija i droga

Foto: GP

Na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara u toku je akcija hapšenja osumnjičenih za krijumčarenje migranata iz zemalja visokog migracionog rizika koju sprovode pripadnici Granične policije BiH.

Prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH, pripadnici Granične policije BiH vrše pretrese objekata i preglede lica, te oduzimanje predmeta koji potiču iz počinjenja krivičnih djela, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Aktivnosti su usmjerene protiv organizovane kriminalne grupe koja je od januara do aprila na području Bijeljine, Brčkog, Bihaća i Gradiške krijumčarila migrante iz zemalja visokog migracionog rizika, a najčešće Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

U saopštenju se navodi da će uskoro biti više informacija o akciji. Povodom uspješne realizacije akcije direktor GPBiH Zoran Galić je istaknuo: „S povećanim pritiskom migranata na granicu BiH pojačali smo i aktivnosti s ciljem otkrivanja kaznenih djela u vezi s krijumčarenjem ljudi. U 2018. i 2019. godini pripadnici GPBiH evidentirali su 78 kaznenih djela „krijumčarenje ljudi“, te osam “organiziranje skupine ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migrantima” i realizirali niz akcija na presijecanju krijumčarenja migranata na dijelu tzv. balkanske krijumčarske rute (Taurus, OX, Centar). Uspješna realizacija akcije rezultat je profesionalizma i predanosti službenika Centralnog istražnog ureda, ali i drugih postrojbi GPBiH koje su u njoj sudjelovale: za nadzor i osmatranje, PGP Bijeljina, postrojba za podršku i kontrolu terenskih ureda Zapad, Sjeverozapad i Istok. I u ovoj akciji veoma je značajna izuzetna suradnja GPBiH s Tužilaštvom i Sudom BiH. Podršku u realizaciji akcije pružili su: Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Služba za poslove sa strancima BiH, ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona, projektni.

Obavljen je pretres 10 lokacija i lišeno slobode devet osoba koje će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predate Tužilaštvu BiH. Privremeno je oduzeto četiri putnička vozila, određena količina opojne droge i municije.