Intervju: Sanjin Bećiragić, direktor TV1

Moj cilj je da TV1 u narednih 18 mjeseci bude među top tri nagledanije i najpopularnije komercijalne televizije u BiH!

Novoimenovani direktor TV1 Sanjin Bećiragić u intervjuu za dnevni list Oslobođenje govorio je o poslovnim planovima TV1, novim emisijama, kadrovskim pojačanjima…

Od 01. juna ste preuzeli funkciju direktora TV1. Možete li nam otkriti kakvi su poslovni planovi ove televizijske kuće?

BEĆIRAGIĆ: Moj cilj je da TV1 u narednih 18 mjeseci bude među top tri nagledanije i najpopularnije komercijalne televizije u BiH. Izazov je to za mene, ali i uposlenike TV1 i Upravu. Naravno, do cilja se ne može doći preko noći. Potrebno je mnogo truda, znanja i odricanja. Trenutno, TV1 žestoko radi na planiranju novih formata domaće produkcije, ali i formiranju novog tima mladih i ambicioznih ljudi koji će realizirati nove projekte. Nove emisije bit će emitirane iz novog, savremeno opremljenog studija. U toku je njegovo opremanje, osmišljavanje scenografije, nabavka nove tehničke opreme. Scenografski dio posla prepustili smo scenografkinji Adisi Vatreš Selimović. U savremenu tehničku opremu do sada smo uložili blizu 250 hiljada KM. U naš tim se vraća i Hatidža Nuhić, ali bit će još zanimljivih novih imena.

Nakon što je TV1 postala dio medijske grupacije Oslobođenja, rekli ste da je namjera ove TV kuće potvrditi ozbiljnost da se etablira kao odgovoran i ozbiljan medij koji pretenduje da u svom daljem radu izraste u televizijsku kuću koja će, osim po kvalitetnom informativnom programu, biti konkurentna i kada je riječ o zabavnim, serijskim i filmskim sadržajima. E sada, koliko ste zadovoljni urađenim (prema nekim informacijama Dnevnik TV1 je jedna od nagledanijih informativnih emisija), a šta to namjeravate poboljšati ili promijeniti?

BEĆIRAGIĆ: Ja sam realan čovjek. Nisam zadovoljan urađenim jer je ovo daleko od onoga što priželjkujem ili što mislim da TV1 može. Međutim, ne mogu i ne smijem biti nezadovoljan jer je iza nas težak period adaptacije na preseljenje, novi radni prostor i nove studijske kapacitete, na novi, drugačiji i savremeniji način rada, ali i tehničke izazove koje smo imali. Zato i radim analize sa najbližim saradnicima, kako bismo u narednom periodu postali još bolji. Shodno tome, kadrovski se planski ojačavamo. U odnosu na prije šest mjeseci, gledanost Dnevnika je rapidno porasla. To me raduje, ali smatram da rezultati mogu i da će biti i bolji.

Kako to možete postići?

BEĆIRAGIĆ: Pojačat ćemo informativu, uraditi sistematizaciju i unutarnju reorganizaciju, kako informative, tako i cijele televizije. Ostale emisije su zadržale ili povećale svoj rejting. Radimo i na proširenju kadrovskih kapaciteta, ne samo u Sarajevu, već i na formiranju IT centara u Banjoj Luci i Mostaru. TV1 ima ambiciozne planove razvoja svojih digitalnih platformi. Cilj je kroz sinergiju televizije i interneta gledateljima, ali i oglašivačima, ponuditi dodatnu vrijednost. TV1 će uskoro imati i svoju aplikaciju.

Možemo li očekivati neke nove TV formate u jesenjoj šemi?

BEĆIRAGIĆ: Naravno, naš interes je u ovoj programskoj godini biti televizija koja će zabaviti, oraspoložiti, informirati. U toku su pripreme za uvođenje novih emisija domaće produkcije, dnevne emisije u trajanju od dva i po sata svaki dan i nedjeljno popodne. Ne krijemo svoje namjere. Posljednjih godina, iz objektivnih razloga, udaljili smo se od naših gledatelja i sada radimo na tome da to iz korijena promijenimo. Kvalitetnija i bolja interakcija sa gledaocima naš je strateški interes.

Čime još možete parirati konkurenciji?

BEĆIRAGIĆ: U ozbiljnim smo pregovorima sa producentskim kućama, kako u BiH, tako i van granica države, da kao koproducenti radimo na snimanju zanimljivih novih serija. Saradnja sa Oslobođenjem je vidljiva i kroz naše digitalne medije, snaga je i u činjenici da zajedno možemo sinhronizirano plasirati najbrže i aktuelne informacije. Gledaoce očekuje i odličan sportski, kao i novi filmski i serijski program. Idemo polako, planiramo detaljno, analiziramo. Hladna jesen će biti programski vruća na TV1.

TV1 vodi prilično računa i o scenografiji emisija, imamo li na pomolu nešto novo?

BEĆIRAGIĆ: Uz sve naše mane, jedno nam se ne može osporiti. TV1 je oduvijek bila revolucionar na medijskoj sceni kojeg su drugi kopirali. Sjetite se prije osam godina plavog studija. Nakon nas svi su poplavili. Kopirana su naša grafička rješenja i moderni traileri u programu, pa čak i f06oršpani za Dnevnik. Scene su definitivno nešto što čini neobičnost TV1. Nakon emisija Slagalice, Fenomeni, gledaoce smo iznenadili scenom emisije Kopča, ali i Dnevnika. Naravno, postoje i oni kojima se to nije dopalo, imaju pravo na stav, ali je takvih vrlo malo. I nove scene koje radimo bit će zanimljive, neobične, revolucionarne. Najlakše je uraditi platno, postaviti video zid, uglaviti plazmu, staviti “kiflu” ili tri stolice i raditi emisiju. Mi ne idemo najlakšim putem.

Na kraju, neka crtica iz Vaše biografije?

BEĆIRAGIĆ: Otac, suprug, sin, brat, prijatelj, tvrdoglav, ters, uporan, nisam zlopamtilo. Prezirem bahatost i nacionaliste, ne volim lažne autoritete i samozvane stručnjake u poslu, volim druženje, svađam se u poslu, frustriraju me mladi bez mašte, razočaravaju uposlenici koji ne rade na sebi i nemaju cilj, oduševljavaju me kreativci i poštujem tuđe argumente i ideje. Priznajem, sa mnom je teško raditi.