Nikolina Veljović, novoimenovana odgovorna urednica Informativnog programa TV1, za dnevni list Oslobođenje

Napravit ćemo snažan iskorak vrijednim i strpljivim radom

Preuzeli ste funkciju odgovorne urednice informativnog programa TV1. Kako doživljavate to unaprijeđenje?

VELJOVIĆ: Izuzetna čast, velika odgovornost i izazov.

Kakvi su vam planovi? Hoće li biti nekih promjena i osvježenja u IP?

VELJOVIĆ: Da, definitivno. Napravit ćemo, sigurna sam, snažan iskorak no svjesna sam da uspjeh ne dolazi preko noći. Vrijedan i strpljiv rad donosi rezultate, a informativna redakcija TV1 ima sjajne pojedince i profesionalce koji mogu odgovoriti apsolutno svakom zadatku. Objektivnost mora biti prva asocijacija kada neko spomene TV1 i tu nema kompromisa, to je bio i uvjet da prihvatim ovu poziciju. Imamo luksuz potpune slobode, zasnovane isključivo na novinarskom profesionalizmu, i to ćemo iskoristiti da uđemo u svaki dom u BiH. Analizirala sam dugo informativne emisije i odgovorno tvrdim da radimo jedan od tri najbolja Dnevnika u BiH. Ima prostora za poboljšanje, upravo radim na toj analizi, i polako ćemo ih uvoditi. Dodatno ćemo se ojačati i kadrovski i tehnički. Izvjesne su i neke druge promjene, među njima i vizualne promjene, ali i novi mini formati. Neću sve otkrivati, ali sigurno je TV1 u cjelini i informativni program doživjet će ekspanziju.

Nova funkcija znači i veću odgovornost. Imate li snage nositi se s tim, imajući u vidu da ste već 20 godina u stresnom novinarstvu?

VELJOVIĆ: Kada su se posložile misli i slegli osjećaji, shvatila sam da je ovo upravo ono što mi treba i to baš u ovom trenutku i životnom razdoblju. Novi izazov, nova energija, novi iskorak u karijeri, usudit ću se reći da je to možda i prirodan slijed, prihvatila sam to na taj način i sa puno entuzijazma, spremna sam se nositi sa svim izazovima.

Možete li u kratkim crtama predstaviti vaš dosadašnji profesionalni put?

VELJOVIĆ: Početak moje TV karijere vezan je za početak rada TVSA 1998. godine. Prvo pojavljivanje pred kamerama bilo je u ulozi voditelja jutarnjeg programa, nakon toga i informativnoga. Godine 2001., na poziv tadašnje glavne i odgovorne urednice, prelazim u informativnu redakciju tada novoformirane FTV, gdje sam sve do 2010. radila kao novinar, urednik i voditelj dnevnih informativnih emisija. No, sigurno je, prepoznatljiva sam postala kao prvo lice središnjeg Dnevnika u 19:30. Godine 2010. uslijedio je novi poziv i nova televizija. Prihvatila sam taj izazov i sa sigurne pozicije na javnom servisu prešla u privatni medij. Mnogi su to tada smatrali apsurdnom odlukom, ali osobno mislim da se dogodila u pravom trenutku i nikad se nisam pokajala, a često me to pitaju. Od tada do danas sam na TV1.

U TV1 ste od početka njenog rada. Šta vas vezuje za ovu TV kuću? Jeste li ikada poželjeli promijeniti radnu sredinu?

VELJOVIĆ: Svi mi imamo momente i “žute minute” i loše dane kada želimo promijeniti, ne samo radnu sredinu, nego i profesiju i državu, ali ozbiljno o tome nikada nisam razmišljala, iako sam godinama unazad imala ponude sa brojnih medija, a značajan broj njih dolazio je i iz sfere politike. TV1 sam od početka osjećala svojom kućom, tako je i danas.

I dalje ćete voditi Dnevnik TV1 i dijalošku emisiju Kopča? Imate li neku formulu kako ćete stizati na sve obaveze?

VELJOVIĆ: Nakon Općih izbora, Kopča se vraća na male ekrane. Do daljnjeg ostajem u Dnevniku, ali će se moj angažman smanjiti. Istina, obveza će biti više, ali ne nedostaje mi ni ideja ni energije. U sportskom žargonu, neću biti selektor iz fotelje, nego kapiten, ostajem na terenu – mi smo tim, a ja sam prije svega timski igrač.