Završava se prvi ciklus serijala “Bez straha i cenzure”

Pojedina udruženja studenata bojkotiraju projekat, jer se boje promjena

Osmim izdanjem emisije “Bez straha i cenzure”, koja je u programu TV1 na rasporedu u ponedjeljak, 25. juna u 21 sat, bit će završen prvi ciklus ovog serijala posvećenog bh. studentima. Slijedi ljetna pauza, a potom od 03. septembra studenti iz cijele BiH, ujedinjeno, nastavljaju rješavati svoje probleme uz pomoć TV1 i projekta”Bez straha i cenzure”.

Tema posljednje emisije u prvom ciklusu je “Razmjena studenata između univerziteta u BiH i van njenih granica”, i o njoj će govoriti studentice Jeneta Šabić (Zenica), Azra Husarić (Tuzla) i Ena Lalić (Sarajevo), predsjednica Mreže ERASMUS BiH Lana Bećiragić, te prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Aleksandra Nikolić i zastupnik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz.

“Od sagovornika smo čuli da je mobilnost studenata pokazatelj modernizacije društva, te da mobilnost zapravo znači mogućnost da se steknu nova znanja, iskustva i vještine u nekom stranom obrazovnom sistemu. Koliko su bh. studenti mobilni i spremni na razmjene, iskoriste li bh. univerziteti sve prilike koje im se programima razmjene pruže, samo su neka pitanja kojima ćemo se baviti u narednoj emisiji”, kaže Ernad Metaj, urednik i voditelj serijala “Bez straha i cenzure”.

Reakcije studenata, ali i šire publike su pozitivne. Serijal “Bez straha i cenzure” je već prepoznat kao važan i društveno odgovoran projekat. Ipak, najvažnije je da većina studenata, zaista, želi promjene.

“Razočaravajuće je da pojedina udruženja studenata i predsjednici studentskih parlamenata bojkotiraju ovaj projekat, jer se boje promjena. Ne odgovaraju na naše pozive za gostovanja u emisiji, iako su prvobitno dali saglasnost za učešće u serijalu. TV1 snosi putne troškove i troškove smještaja za sve studente koji na snimanje u Sarajevo dolaze iz drugih gradova BiH”, objašnjava Semir Radonja, producent serijala.