Nermin Alešević zatražio imunitet, dolazi na proteste

Foto: Nermin Alešević

MUP Kantona Sarajevo ima saznanja da će protesti biti održani, ali se ne mogu izjasniti o odobrenju jer zvanačina najava još uvijek nije upućen.

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, zatražio je imunitet od Tužilaštva BiH.

Kako je napisao na svom Twitter profilu “sada je na njima da odluče”.

“Želim također sve obavijestiti da u srjedu dolazim u Sarajevo. Nadam se da će i građani BiH shvatiti da nam treba pravna država za bolju budućnost naše djece i naših porodica” poručio je Alešević na Twitteru

Alešević je 24. maja dao iskaz u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o slučaju “Tegeltija” i videosnimku koji je načinio u novembru 2018. tokom susreta sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.


Inače, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za sada nije stigla najava o održavanju protesta u srijedu ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, kao i sjedišta Suda i Tužilaštva BiH.

Kako javlja N1, MUP Kantona Sarajevo ima saznanja da će protesti biti održani, ali se ne mogu izjasniti o odobrenju jer zvanična najava još uvijek nije upućena. Potparolka MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija istakla je da će MUP preduzeti mjere i radnje u skladu sa zakonom, ali da to ne podrazumijeva obezbjeđenje unutrašnjeg i vanjskog dijela zgrade u kojoj se nalazi sjediše Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Poziv na na okupljanje uputio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Protestima će se, kako je ranije potvrđeno, priključiti i porodica Memić i članovi grupe Pravda za Davida. Mektićev poziv na proteste došao je nakon navoda i objave video snimka i navoda online magazina Žurnal o umiješanosti predsjednika VSTS-a BiH u koruptivne radnje.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija saopštio je da je od direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH zatražio “obezbjeđenje njegove lične sigurnosti za vrijeme boravka u Sarajevu”.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime