Nova pravila: Nema više mršavljenja i plastičnih operacija na Instagramu

Foto: Unsplash

Pobornici kampanja “pozitivnog stava prema svom tijelu” slave objavu Instagrama o novim ograničavajućim propisima

Neki će postovi biti skriveni za one mlađe od 18, dok će oni koji obećavaju “čudesne” proizvode za mršavljenje biti potpuno uklonjeni na Instagramu, piše BBC.

To je rezultat porasta opće zabrinutosti zbog utjecaja koju takvi proizvodi imaju na mlade ljude, a glumica Jameela Jamil kaže kako je taj potez “velika pobjeda” u borbi s industrijom mršavljenja i detoksa.

Ona je javno kritizirala celebove poput Kim Kardashian i Cardi B, koji javno promiču razne čajeve, suplemente i metode koje imaju samo laksativan učinak, a daju lažnu nadu u čudesno mršavljenje.

Ti će nerealistični postovi ubuduće biti skinuti s Instagrama, a te će se promjene pojaviti i na Facebooku.

Zašto se Instagram mijenja?

Kozmetička i industrija mršavljenja dokazano imaju negativan učinak na psihu mladih, osobito onih nesigurnih, a mogu utjecati i na njihovo mentalno zdravlje.

Sakrit će i broj lajkova?

Instagram je već proveo testno ukidanje lajkova u sedam država među kojima su Kanada, Australija i Irska.

Čelnici Facebooka razmišljaju o ukidanju prikazivanja broja osoba koje su reagirale na objave korisnika, a sve kako bi pomogli korisnicima koji se osjećaju loše jer im objava nije dosegla željeni broj lajkova.

I sam čelnik Facebooka Mark Zuckerberg je izjavio kako želi da ljudi budu manje zainteresirani za reakcije na njihove objave, a više za povezivanje s drugim korisnicima. Utrka za pažnju na društvenim mrežama negativno se odražava na zdravlje što je potvrđeno u radu profesora psihologije sa Univerziteta u San Diegu.

Jean Twenge je u svom radu ukazao na veliki rast broja adolescenata koji dnevno minimalno pet sati provede na društvenim mrežama te upozorava da su upravo oni 70 posto skloniji samoubilačkim mislima od onih mladih koji nisu na društvenim mrežama.