Novi pohod Vinka Brešana na kino

Foto: Oslobodjenje / screenshot

Veliku pažnju medija izazvao je jedan od najboljih autora komedije na prostorima bivše Jugoslavije Vinko Brešan. Nedavno je autor hitova kao što su “Kako je počeo rat na mom otoku” i “Maršal” dovršio snimanje i svog novog filma s kojim je nastavio slijed osvjetljavanja društvenih apsurda u susjednoj nam Republici Hrvatskoj.

Film “Koja je ovo država” doživjeće premijeru 17. decembra, a za neuobičajenu lokaciju predstavljanja filma medijima Brešan je odabrao Kulmerove dvore, nekadašnju rezidenciju Ivice Todorića, proganjanog masterminda posrnulog Agrokora, piše Oslobođenje. Da bi sve bilo još apsurdnije, isti dan je Velika Britanija objavila da će Todorića ipak izručiti matičnoj državi kako bi mu se sudilo za sve ono što ga država tereti.

Dvije godine u nastajanju

Vinko Brešan / Foto: Bruno Konjević

– Tražili smo što su to danas apsurdi u Hrvatskoj i to je bilo neiscrpno vrelo, no kada smo tražili mjesto za press konferenciju, postavili smo si pitanje gdje je taj apsurd i gdje on može najviše doći do izražaja, pa smo zaključili da je to upravo ovdje danas, u ovoj prostoriji, rekao je Brešan okupljenim novinarima u raskošnom salonu.

Koliko je sjajan potez bio organizovati pressicu u tom intrigantnom prostoru, dokazao je i odziv novinara. Preko 50 ekipa je prisustvovalo promociji filma, što se recimo u našim uslovima ne bi desilo ni kada bi Danis osvojio još jedan Oscar. Mislim čak i da u cijeloj državi nemamo 50 novinarskih ekipa koje se striktno bave kulturom.

– Pretpostavili smo da će ova lokacija privući više novinara nego ijedna druga, priznao je pakleni plan producent filma Ivan Maloča iz Interfilma. Na upit koliko je bilo teško dobiti dozvolu od Todorićeve kćerke Ive, koja je zadužena za iznajmljivanje lokacije, Maloča je kazao da nisu imali nikakvih problema, te da je mnogo teže bilo obezbijediti lokacije za snimanje, a njih u filmu ima preko 50.

– Film nastaje već više od dvije godine, angažirano je oko 300 ljudi. Sniman je u Zagrebu, Lepoglavi i Lici, a sada je u fazi postprodukcije u Varšavi, gdje se rade obrada tona, kolor-korekcija i specijalni efekti, dodao je Maloča.

Sam film donosi tri različite priče čiji su nosioci General, Ministar i bijesni penzioneri, a njihova povezanost se polako otkriva dok ne padne zavjesa. U centru pažnje je Ministar koji se prilikom postavljanja kamena temeljca za jedno krilo kaznionice zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći. Svi se angažuju da ga izvuku napolje – čelni ljudi svih državnih agencija, premijer, šef osiguranja zatvora…

Brešan nije htio otkriti previše detalja iz filma kao ni razlog zbog kojega je Ministar odlučio “uhapsiti” samog sebe.

– Želio bih da publika sama otkrije to prilikom gledanja filma, bio je tajnovit reditelj.

– Vjerujem da komedija apsurda može zaintrigirati publiku, ali nisam baš siguran da li će oboriti rekorde gledanosti. Hitovi se događaju, a ne planiraju, kazao je Brešan.

Scenarist Mate Matišić, dugogodišnji Brešanov saradnik na nizu projekata, smatra da je “Koja je ovo država” njegov najbolji filmski scenarij do sada.

– To mi je i Vinkov najbolji film, u ovoj narativnoj strukturi vjerojatno je njegov najkompleksniji film, ocijenio je Matišić njegovu i Brešanovu treću saradnju.

Zaboravila šta je igrala

Foto: Oslobodjenje.ba / screenshot

Uloge u filmu tumači plejada hrvatskih glumaca, ali i jedan naš – Slaven Knezović. On tumači šefa osiguranja zatvora, a na predstavljanju filma osvrnuo se na snimanje u autentičnim zatvorskim prostorijama.

– Bilo je ugodno snimati film u Lepoglavi jer smo se nakon snimanja mogli vratiti kući, našalio se Knezović.

Vedranu Mlikoti je ovaj film donio desetu ulogu svećenika na filmu i u kazalištu.

– Kada su mi Mate i Vinko rekli da me zovu u film, nisam ni sumnjao koja će biti uloga, tako da mi je ovo jubilarni deseti svećenik i to pravoslavni, napomenuo je, izrazivši nadu da će film imati “lijepu i dugu plovidbu kroz naša kina”.

Alma Prica je rekla da je sretna što je dio umjetničke suradnje Brešan-Matišić, a bilo joj je i veliko zadovoljstvo raditi s Brešanom “jer je on spoj fanastične inteligencije, humora, velikog senzibiliteta i jako voli glumce”.

Od velike glumačke ekipe predstavile su se i Ksenija Marinković, koja je rekla da je snimala kratko, pa je i zaboravila što je igrala, te Iva Mihalić, koja igra Ministrovu ženu i to joj je prva suradnja s Brešanom, inače profesorom u čijoj je klasi diplomirala.

U filmu glume još Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović, Branko Cvejić, Goran Navojec, Goran Bogdan, Mladen Čutura, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić, Zvonimir Sunara Suki i mnogi drugi. Nakon svečane premijere 17. decembra u Zagrebu, te u Splitu, Rijeci i Osijeku, film od 3. januara kreće u distribuciju.