Novi zakon: Građani Kantona Sarajevo ubuduće lakše do oružja

Foto : Amina Zornić

Na dnevnom redu sjednice Skupštine KS, pored ostalog, našao se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, kako saznaje ekipa TV1.

Resorni ministar Admir Katica koji je predlagač zakona kazao je kako postoji velika potreba za regulisanjem nabavke oružja u glavnom gradu BiH. Zakon iz 2017. godine nije se mogao primjenjivati, kaze, jer nije precizirao brojne odredbe.

Uočeni su nedostaci u implementaciji i to je glavni razlog za izmjene i dopune. Već je 350 zahtjeva u KS za dozvolu za nošenje oružja na čekanju jer nema strelišta na kojima su mogli vježbati zbog čega su komisije za odobravanje imali problema – sve zbog lošeg zakona.

“Postojala je jedna nemogućnost da se organizuje praktična obuka za ljude koji podnose zahtjev za nabavljanje, nošenje i držanje oružja, pa ti ljudi nisu mogli ostvariti taj uslov, obzirom da su postavljeni striktni uslovi za civilna strelišta koja bi trebala da vrše tu obuku. Ovim zakonom mi tu barijeru otklanjamo”, rekao je Katica dodavši da je većina krivičnih djela u Sarajevu počinjena oružjem bez dozvole.

Novim zakonom predviđa se izdavanje ljekarskog uvjerenja svakih 10 godina od momenta izdavanja dozvole za nošenje oružja. Prema novom zakonu, zabranjeno je bez opravdanog razloga nositi hladno oružje na javnim mjestima, vjerskim okupljanjima, u ugostiteljskim objektima, obrazovnim ustanovama i na drugim javnim mjestima, a za nošenje su predviđene sankcije.

Prema izmjenama, Zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja kategorije B za fizička lica podnosi se na propisanom obrascu nadležnoj policijskoj upravi. Jedan zahtjev se može podnijeti za izdavanje odobrenja za nabavljanje više komada oružja iste vrste.

Prema novom zakonu, potrebno je da osoba u posljednje dvije godine do dana podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja ili od momenta vršenja provjera na osnovu stava 7. ovog člana nije kažnjavana za prekršaj protiv javnog reda i mira s obilježjem nasilja, prekršaj propisan ovim zakonom ili prekršaj s obilježjem nasilja propisan drugim zakonom.

Za držanje i nošenje oružja fizičkim licima se izdaje oružni list na neograničeno vrijeme, ali je imalac oružanog lista dužan svakih 10 godina dostaviti nadležnoj policijskoj upravi dokaz o ispunjavanju uvjeta u pogledu zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Novi zakon predviđa i oštre sankcije, tako će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine kazniti onaj ko bez odobrenja nabavi, drži ili nosi vatreno oružje kategorije B, ko proda vatreno oružje kategorije B pravnom licu, poduzetniku ili fizičkom licu koji nemaju odobrenje za nabavljanje te vrste oružja , ko drugom da pištolj ili revolver na poslugu… Novčana kazna za to iznosi  od 500 do 2.000 KM.

Amina Zornić

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime