Novozelanđanke se masovno pokrivaju u znak poštovanja prema žrtvama

Foto: REUTERS/Jorge Silva

Širom Novog Zelanda žene su danas, u znak saosjećanja sa žrtvama napada u džamijama u Christchurchu, ali i poštovanja prema muslimanskoj zajednici, odlučile da nose hidžab. “Marama za harmoniju” naziv je akcije koju je pokrenula grupa žena želeći poslati snažnu poruku nakon krvavih scena koje su šokirale ovu zemlju i svijet.

Podsjećamo, u napadu 28-godišnjeg Australijanca Brenton Tarrant u Christchurchu ubijeno je 50 muslimana. Čovjek inspirisan, između ostalih, osuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem – ciljano je napad izveo u vrijeme molitve. Želja Tarrant bila je da izazove strah kod muslimana, prenosi N1.

Njegov monstruozni čin naišao je na snažnu osudu širom zemlje. Novozelandska premijerka Jacinda Ardern poručila je kako nikad neće izgovoriti ime ovog teroriste na sjednici Parlamenta koju je započela islamskim pozdravom “selam alejkum”. Također, Ardern je ispunila obećanje jer je Novi Zeland uveo zabranu na jurišno i poluautomatsko oružje.

Tu premijerka nije stala. Njena vlada odlučila je da od sada prenosi klanajnje namaza i ezane na televiziji.

Ardernin primjer odlučili su slijediti mnogi Novozelanđani. Danas je objavljen veliki broj fotografija na kojim se vide žene iz ove zemlje odjevene u muslimansku nošnju. Liječnice, profesorice, naučnice…i mnoge druge hrabre žene danas su nosile marame.

Međutim, možda je najjaču poruku poslala fotografija policajke ispred Gradskog groblja u Christchurchu koja je u znak poštovanja prema muslimanskim žrtvama bila pokrivena.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime