Obilježena 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima Višegrada

Foto: Anadolu Agency (AA)

Na mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i nekadašnjoj Pionirskoj ulici i naselju Bikavac danas je obilježena 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima iz ovog grada.

Program na mjestima najmasovnijih stradanja Višegrađana zajednički su organizovali Udruženje porodica nestalih lica “Višegrad 92.” i Udruženje “Žena – žrtva rata”, prenosi Anadolu Agency (AA).

U znak sjećanja na 3000 žrtava sa višegradske ćuprije u Drinu je bačeno 3.000 ruža, u Gazanfer-begovoj džamiji proučen je tevhid, a u popodnevnim satima učesnici skupa posjetili su i kuće Adema Omeragića i Mehe Aljića u Pionirskoj ulici i na Bikavcu u kojima je u junu 1992. godine živo zapaljeno više od 140 civila.

Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

U kući na Bikavcu Esad Tufekčić izgubio je cijelu porodicu – suprugu, kćerku od pet i sina od dvije godine.

“Poslije 27 godina uzaludnog traganja nismo uspjeli pronaći ni najmanju koščicu. Životna mi je želja, dok sam živ, da nađem posmrtne ostatke, kako bih ih mogao dostojno pokopati i da čovjek ima gdje doći da prouči fatihu”, priča Tufekčić.