Obilježena 27. godišnjica zločina nad civilima u Srebrenici

Foto: Fena

Preživjele žrtve zločina i bošnjački predstavnici vlasti u Srebrenici, te glavni imam srebreničke čaršijske džamije Damir ef. Peštalić danas su, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na mezarje ispod Bijele džamije u Srebrenici, obilježili 27. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici.

Na današnji dan prije 27 godina je, prema svjedočenju očevidaca, zapaljeno 27 kuća i 12 ljudi, a 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana, ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima.

Šehidi Abdurahmanović je 8. maja 1992. godine iz stana u Srebrenici odveden suprug Jakub i nakon toga ubijen.

“Svaki maj je mojoj djeci i meni težak, to se prosto ne može zaboraviti. Mog supruga Jakuba su iz stana odveli i ubili. On je bio prosvjetni radnik. Za zločin niko nije odgovarao”, rekla je Abdurahmanović.

Obilježavanju godišnjice zločina koji se dogodio 1992. godine prisustvovali su građani, članovi udruženja preživjelih žrtava genocida, te zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i predsjednik Skupštine opštine Nedib Smajić, koji su sa članovima porodica ubijenih položili cvijeće na spomen-obilježje ubijenim civilima.

“Ubistvima 8. maja su započeta zlodjela i uvod u genocid. Za ovaj kao i za mnoga druga zlodjela niko nije odgovarao. Pozivamo sve nadležne institucije da reaguju, i pred lice pravde izvedu počinioce zločina”, rekao je zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Predsjednica udruženja “Majke Srebrenice“ Fazila Efendić kaže da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

“Taj dan su ubijeni civili, starci, žene i djeca. Oni nisu nikome mogli nauditi”, rekla je Efendić.

Nakon odavanja počasti nevino ubijenim, održan je historijski čas te u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici proučen tevhid, prenosi Fena.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime