Obližnja galaksija mogla bi izbaciti naš Sunčev sustav u međuzvjezdani prostor

Foto: NASA

U blizini naše galaksije nalazi se jedna skrivena, ali ozbiljna opasnost. Kruži oko naše Mliječne staze i mogla bi izbaciti naš Sunčev sustav u međuzvjezdani prostor, piše Science Alert.

Radi se Velikom Magellanovom oblaku (Large Magellanic Cloud, LMC), glaksiji koja kruži oko naše Mliječne staze, a tek nedavno su znanstvenici shvatili kolika je ona za nju prijetnja.

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Veliki Magellanov oblak zasigurno će se sudariti s našom galaksijom i to mnogo prije nego što smo mislili.

Sve je otkrila kompjuterska simulacija

Do tog otkrića znanstvenici su došli nakon što su izradili kompjuterske simulacije kretanja LMC-a. Umjesto da na sigurnoj udaljenosti kruži oko naše Mliječne staze, kao što to čine naše druge slične galaksije, Veliki Magellanov oblak će se nakon nekog vremena sudariti s njom, piše The Guardian.

Znanstvenici procjenjuju da je LMC trenutno od nas udaljen nekih 163.000 svjetlosnih godina i da se udaljava brzinom od 400 kilometara u sekundi. No, simulacije astrofizičara sa Sveučilišta Durham pokazuju da će Veliki Magellanov oblak u jednom trenutku usporiti, okrenuti se prema nama i sudariti s našom galaksijom. Sudar bi se trebao dogoditi za nekih 2.5 milijardi godina.

U slučaju da čovječanstvo preživi toliko dugo, čeka ga pravi spektakl, piše Science Alert.

“Veličanstveni svemirski vatromet“

Postoji vjerojatnost da će se prilikom sudara aktivirati crna rupa u središtu naše galaksije, početi gutati sve što se nalazi oko nje i uvećati se deset puta.

Znanstvenici smatraju da će tada doći do “veličanstvenog svemirskog vatrometa“.

“Dok će se hraniti okolnim plinom, crna rupa će izbacivati velike mlazove radijacije“, rekao je voditelj istraživanja, kozmolog Marius Cautun.

“Mada ti mlazovi neće utjecati na nas, postoji mala vjerojatnost (1-3%) da će prilikom sudara dviju galaksija, naš Sunčev sustav biti izbačen u međuzvjezdani prostor“, dodao je.

Sve će se poremetiti unutar naše galaksije

Znanstvenici sumnaju da će se prilikom stapanja Mliječne staze i LMC-a međusobno sudariti zvijezde ili planeti, no nadolazeća galaksija s više od 250 milijardi Sunaca (zvijezda) ipak će napraviti nered unutar naše Mliječne staze, smatra astrofizičar Carlos Frenk sa Sveučilišta Durham.

“Sve će se poremetiti unutar naše galaksije, a Sunčev sustav bi mogao biti izbačen u međuzvjezdani prostor. U slučaju da se to dogodi, sumnjam da će naši potomci, ako će ih tada uopće biti, to moći preživjeti“, objasnio je.

Mada 2.5 milijarde godina zvuči kao jako puno vremena, to je zapravo vrlo kratak period u kozmičkom smislu. Dodatno, sudar s Magellanovim oblakom trebao bi se dogoditi nekoliko milijardi godina ranije nego što smo predviđali da ćemo se sudariti s nama najbližom galaksijom Andromedom.

Nije sve tako crno

U prošlosti su se astronomi koji su razmišljali o smrti Mliječne staze uvijek usredotočili na nadolazeći sudar s galaksijom Andromedom. S obzirom da ima pet puta veću masu od Velikog Magellanovog oblaka, Andromeda bi mogla prilikom sudara potpuno uništiti Mliječni put.

No sudar s LMC-om moglo bi odgoditi kataklizmu, kazao je Carlos Frenk. “Jedna dobra nuspojava sudara s Velikim Magellanovim oblakom je odgoda armagedona”, dodao je.

“Malo će pomaknuti Mliječnu stazu i time možemo dobiti na poklon još nekoliko milijardi godina. LMC je velik, ali neće potpuno uništiti našu galaksiju. Proizvest će nevjerojatne vatromete, ali neće stvoriti ogroman poremećaj. Sudar s Andromedom doista će biti armagedon. To će doista biti kraj Mliječne staze kakvu ju poznajemo”, objasnio je astrofizičar.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime