Očekuje li nas jedna od najtežih sezona gripe?

Foto: Vecernji.ba

Sudeći prema podacima koji stižu iz Australije gdje se razbolio rekordan broj ljudi, očekuje nas jedna od najtežih sezona gripe.

Australija je obično pokazatelj onoga što se može očekivati zimi za Europu i SAD, a predviđa se da će gripa doći u dva vala i zahvatiti gotovo cijelu populaciju.

Izgledi su da će gripa početo rano i kulminirati rano kao što se dogodilo 1995. godine.

Rob Moss matematički biolog i psiholog, izjavio je kako su svjedoci neobičnoj aktivnosti širenja virusa te da ne znaju što se događa.

Procijenio je da će ovogodišnja sezona gripe trajati mnogo duže nego prijašnjih godina. Australski stručnjaci također predviđaju da će oko dva milijuna ljudi vjerovatno oboljeti do kraja sezone gripe, a očekuje se da će ih umrijeti 4.000, iako svi smrtni slučajevi neće biti posljedica gripe.

Nedavno u zapadnoj Australiji registrirano je oko 10.000 oboljelih, od kojih je umrlo između 15 i 29 ljudi. Smatra se da je gripa dosegnula svoj vrhunac 12 sedmica ranije nego inače.

Stručnjaci pomno prate što se događa u Australiji kako bi predvidjeli što će se dogoditi na sjevernoj hemisferi ove zime, točnije u Europi, SAD-u i Kanadi, posebno jer su primijetili da među smrtnim slučajevima ima i nekoliko djece.