Od julskih naknada borcima nema ništa

Foto: Fena

O Prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica sutra će na vanrednoj sjednici raspravljati Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Na dnevnom redu je i rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu kojim se, pored ostalog, osiguravaju sredstva za provođenje ovog zakona. Iste tačke, dva dana kasnije, 18. jula, razmatrat će i delegati Doma naroda.

Predaja papira

Iako su borci insistirali da primjena zakona počne 1. jula kako bi u avgustu dobili naknadu za juli, to se nije dogodilo, ponajprije zato što se čekalo da federalno Ministarstvo finansija sačini rebalans budžeta, a zaključak Vlade FBiH bio je da se ova dva dokumenta istovremeno nađu u parlamentarnoj proceduri.

Sada je izvjesno da će zbog ovog kašnjenja najugroženija kategorija demobilisanih boraca, njih oko 20.000, u najboljem slučaju od septembra početi primati egzistencijalnu novčanu pomoć definisanu zakonom. U idealnim uvjetima, prijedlog boračkog zakona i rebalans budžeta bit će usvojeni u oba doma, i to u tekstovima kakvi su predloženi, bez amandmana i usaglašavanja, jer to bi moglo produžiti proceduru. Nakon toga, zakon mora potpisati predsjednik Federacije BiH, a potom slijedi objava u Službenom listu FBiH i stupanje na snagu. Znači, demobilisani borci će vjerovatno tek krajem jula moći početi predavati zahtjeve za egzistencijalnu pomoć, a rok za predaju dokumentacije je 30 dana.

– Mi ćemo u Ministarstvu učiniti sve što je do nas da te zahtjeve što prije obradimo, ali realno, u ovakvoj situaciji, borci bi trebali početi primati naknade za avgust, rekao nam je resorni ministar Salko Bukvarević.

Zakonom je definisano da svi oni koji imaju 57 godina i više, a nisu ostvarili penziju, platu i nemaju nikakvih drugih primanja, te su najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih, stiču pravo na naknadu u visini pet KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama.

Analize

– Postoji mogućnost, ukoliko bude veći broj zahtjeva koji se ne mogu realizirati predviđenim novcem, da Vlada donese odluku o umanjenju koeficijenta. Analize će se vršiti svaka tri mjeseca, a za ovu godinu očekujem da će isplatni koeficijent biti kakav je planiran i da se neće umanjivati. Prva procjena bi se trebala vršiti u novembru i tada ćemo vidjeti, ako ostane viška novca na osnovu neisplaćenih planiranih naknada za juli, da ga iskoristimo možda za neke druge pozicije, liječenje, dženaze, sahrane, kaže Bukvarević.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime