Kenan Ćosić, Ernad Metaj i Adem Mecavica, urednici Dnevnika TV1, za Antenu (TV prilog lista Oslobođenje) govorili o timskom radu, životnom iskustvu, ambicijama, važnom ritualu…

Kako izgleda jedan radni dan urednika Dnevnika TV1?

Ćosić, Metaj i Mecavica: Iako zvuči kao kliše, to je zaista tako – radni dan novinara traje 24 sata sedam dana u nedjelji, s tim da radni dan urednika počinje dan ranije. 🙂 U pravilu, najveći dio sadržaja Dnevnika TV1 u 19 sati osmišljavamo i usaglašavamo sa kolegama dan, pa i danima ranije.

Radni dan u redakciji TV1 počinje redakcijskim sastankom, a potom slijedi obavezna kafa, ako nas snimanja zakazana ujutro ne “sabotiraju” u ovom važnom ritualu. 🙂 Nakon što zadovoljimo jutarnju potrebu za kofeinom, krećemo u akciju – dogovaranje sagovornika, izlazak na teren, snimanja, pregled materijala, pisanje teksta i montaža televizijskih priloga.

Nakon 20 sati obavezna je analiza Dnevnika, jer se trudimo da, prevashodno, budemo konkurencija sami sebi, odnosno da već sutra budemo bolji nego danas i damo informaciju više našim gledaocima.

Misija nam je uvijek ista – aktuelniji i atraktivniji Dnevnik TV1 iza kojeg stoji predan rad novinara, urednika, voditelja, producenata, snimatelja, montažera, realizatora…

Gdje i kako je Ernad Metaj “pekao” novinarski zanat?

Metaj: Nakon 18 godina privremenog rada i života u Goraždu, gdje sam stekao neprocjenjiva profesionalna i životna iskustva, vratio sam se u svoje rodno Sarajevo. Radio sam u TV Goražde, kao novinar, a kasnije direktor ove male televizije velikih potencijala. Goražde je, kao i cijela Istočna Bosna, izolovana sredina, i dok sam živio tamo bio sam primoran naučiti gledati „preko brda“. To je dobro u novinarstvu, tu vještinu sada vješto koristim na poziciji urednika Dnevnika TV1.

Stalno se negdje vraćam. Povratnik sam i u TV1, gdje sam radio 2014. godine, pa „pobjegao“ u Oslobođenje. Početkom ove godine ponovo sam dio tima TV1, ali sam ostao vjeran pisanoj riječi – pišem kolumnu za najstariji dnevni list u BiH.

Šta povezuje vas trojicu, tri urednika?

Metaj: Nadam se da glavni kriterij pri izboru urednika u TV1 nije bio obim stomaka i glave, što Kenan, Adem i ja ispunjavamo, nego vjerujem da se u tim glavama nađe i malo mozga. Prema karakteru i temperamentu, nas trojica smo vrlo različiti i to je dobro za posao, ali umijemo naći i zajednički jezik, a to se vidi u finalu Dnevnika.

Opredjeljeni smo istom cilju. Naša ambicija je da imamo najbolji dnevnik u državi i na dobrom smo putu da taj cilj i ostvarimo.

Adem Mecavica malo govori, ali kada progovori… 

Mecavica: Na televiziji samo skoro od prvog dana, s tim da sam tri godine radio kao dopisnik iz Zenice, a posljednje četiri godine sam u redakciji i na liniji Zenica-Sarajevo. Iskreno, odavno nisam radio u interesantnijem okruženju. Različiti smo, a opet sve dobro funkcioniše. Ne slažemo se oko svega, ali kakav bi svijet bio kad bismo svi bili isti. Evo, naprimjer, Ernad je svojim dolaskom unio jednu novu energiju koja se osjeti u Dnevniku, ali i iza kamera jer uvijek posljednji ulazi u montažu. J Slažemo se, radimo dobar posao i to je najbitnije.

Kako se odmarate i imate li izduvni (ispušni) ventil?

Mecavica: U ovom poslu se teško opustiti i odmoriti jer uvijek moraš misliti unaprijed. Nekada sam rado išao na pecanje, ali je sve više obaveza a sve manje slobodnog vremena. Tako da se u posljednje vrijeme zadovoljim kaficom sa prijateljima i nekim dobrim filmom.

Karijera Kenana Ćosića?

Ćosić: Desetljeće i po karijere prošlo je kao 15 minuta. Radijske, novinske i kao šlag na tortu televizijske redakcije su se redale, da bih se “skrasio” 2010. u najboljoj – redakciji Informativnog programa TV1. Ponosan na to da nisam preskočio niti jednu stepenicu, a već duže od dvije godine prilično bogato iskustvo s brojnih vanrednih i manje vanrednih dešavanja pokušavam, a nadam se i uspijevam prenijeti na mlađe, manje iskusne kolege, te podijeliti sa svojim iskusnim ili iskusnijim kolegama. Naravno, ni danas nisam “zatvoren” u redakciju, gotovo svakodnevno sam na terenu, jer to i jeste bit i najljepši dio ovog posla. Adrenalin je ono što nas, koji ne samo da radimo, već i živimo ovaj posao, “održava u životu”.

Urednička pozicija nosi veliku odgovornost. Ima li neki efikasan lijek protiv stresa i pritiska?

Ćosić: Moj odmor su putovanja. Za putovanja dajem zadnju paru. 🙂 Barem jednom godišnje nova destinacija, mjesto u kojem nisam bio ranije. Pametniji čovjek od mene davno je napisao: „Nisam skupljač ni posjednik. Devizni ulog mi nije zarobljen u banci, jer je ostao širom svijeta, kod raznih kelnera. Drži me osjećaj da bilo kad, na bilo kom dijelu svijeta, ono osnovno za život mogu ponovo da stvorim“. To je moja filozofija.

Šta o “tronošcu” kaže Sanjin Bećiragić?

“Od Metaja, Ćosića i Mecavice tražim da budu tim, jer to, uz uredničku slobodu, daje snagu Dnevniku TV1. Mislim da bi svaka redakcija poželjela da ih ima u svom timu. Različiti su, žestoki, profesionalci, svaki na svoj način originalan i ima drugačiji pristup radu, što je bogatstvo za ovu redakciju. Ja ih zovem tronožac IP-a. I uživam kada se sva trojica sukobe sa mnom i otvoreno pokažu jedinstvo kada planiramo dnevnike.  Objektivni su i domišljati. I uz producenticu Dnevnika Đinu Mujkić vjerujem da prave najutjecajniji i najobjektivniji dnevnik u državi”, kaže Sanjin Bećiragić, direktor programa i odgovorni urednik Informativnog programa TV1.

SHARE