Semir Radonja i Ernad Metaj, urednik/producent i voditelj emisija “Bez straha i cenzure”

Skoro svaka tema o obrazovanju neiscrpan je izvor za polemiku.

U ponedjeljak, 28. maja u 21 sat u programu TV1 bit će emitirana četvrta emisija iz serijala “Bez straha i cenzure”, u kojoj će studenti Ismail Šehić (Sarajevo), Vladimir Vučković (Pale), Azur Delić (Tuzla), Ferhad Jašarević (Zenica), te Amer Osmić, viši asistent Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i političarka Maja Gasal-Vražalica raspravljati šta su to najveći izdaci studenata, koliko košta studij, kako doći do stipendije…

“Serijal se bavi stvarnim, svakodnevnim problemima studenata. Obrazovanje u BiH je toliko neuređeno da je skoro svaka tema neiscrpan izvor za polemiku. Ukazujemo na probleme, ali i nudimo određena rješenja. Pred nama je još puno posla i vjerujem da će studenti-učesnici ovog serijala inspirativno djelovati na vršnjake, ali i cjelokupno društvo da konačno shvati kako su mladi najveći potencijal BiH”, govori Ernad Metaj, voditelj emisija “Bez straha i cenzure”.

Urednik i producent Semir Radonja priznaje da su studenti iskreni, hrabri, spremni za vrlo ozbiljne rasprave i jako dobri sagovornici. Ako studenti slučajno imaju tremu prije nastupa pred kamerama, ekipa TV1 im pomaže, razgovara s njima, daje im podršku, trudi se biti dobar domaćin.

“Cilj ovih emisija nije samo debata. Svaka emisija ima odgovarajuće zaključke i prijedloge. Te prijedloge TV1 dostavlja nadležnim institucijama i pojedincima koji mogu dati svoj doprinos u rješavanju problema studentske populacije. Dat ćemo sve od sebe kako problemi ne bi ostali i dalje samo problemi”, kaže Radonja.

Pronicljivi i kreativni

“Kada smo pokretali projekat i tokom pripremnih sastanaka sa predstavnicima studentskih organizacija očekivao sam mnogo problema u realizaciji serijala. Ipak, sve ide prema planu. Studenti su pametni mladi ljudi kod kojih odgovornost za preuzete obaveze nije najjača strana, ali taj dio premostimo zahvaljujući velikom trudu naših producenata Amre Ekmečić i Semira Radonje. Kada studenti već dođu u emisiju to je potpuno druga priča, elokventni su, pronicljivi, puni ideja, primjedbi i sugestija”, kaže Ernad Metaj, voditelj emisija “Bez straha i cenzure”.

Čitaju između redova

“Dešavalo se da političari i profesori odbiju poziv za gostovanje u emisiji, ali nikada nam ne kažu pravi razlog. Najčešći izgovori su službena putovanja, ali mi znamo čitati između redova”, kaže Semir Radonja, urednik i producent serijala “Bez straha i cenzure”.