Oskarovac Michel Legrand umro u 86. godini

Foto: france24.com

Francuski kompozitor i trostruki dobitnik Oscara Michel Legrand umro je u Parizu u 86. godini, objavili su francuski mediji, citirajući njegovog glasnogovornika.

Legrand je rođen u muzičkoj obitelji. Otac mu je bio skladatelj i vođa orkestra u Parizu. Oduvijek ga je fascinirala muzika i Pariski konzervatorij upisao je s deset godina. Studirao je kod ugledne i uticajne profesorice i dirigentice Nadie Boulanger. Među njegovim najpoznatijim djelima su muzika za film “Cherbourški kišobrani” s Catherine Deneuve iz 1964, koji je dobio pet nominacija za Oscar.

Komponovao je muziku i za filmove “Gospođice iz Rocheforta” te “Magareća koža”. Oscar je kasnije dobio za muziku u filmovima “Afera Thomasa Crowna”, “Ljeto '42” i “Yentl” u kojem je glumila Barbra Streisand. Sarađivao je s najvećim svjetskim muzičarima i filmskim rediteljima kao što su Ray Charles, Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet, Edith Piaf, Miles Davis…

“Otkako sam bio dijete, želio sam da živim posve okružen muzikom. Moj san bio je da ništa ne propustim. Zato se nikada nisam usredotočio na samo jednu muzičku disciplinu”, rekao je.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime