Osvojiti vlast po svaku cijenu – Kreativni tim SDA krši zakon o autorskim pravima i podmeće – Oštra reakcija TV1

SDA

PREDSJEDNIŠTVO SDA

BAKIR IZETBEGOVIĆ

Predsjednik

PRESS SLUŽBA

PREDMET: Zahtjev za brisanjem snimaka TV1 iz promotivnog spota Šefika Džaferovića

Poštovani,

obraćamo Vam se ovim putem kako bismo izrazili svoje duboko neslaganje činjenicom da se Stranka demokratske akcije, tačnije Kreativni tim ove stranke, nezakonito i bez bilo kakvih konsultacija, samoinicijativno koristio kadrovima gostovanja Šefika Džaferovića u programu naše televizije, a u cilju izrade promotivnog spota.

SDA je na ovaj način demonstrirala neprofesionalnost koristeći inserte TV1, čime je prekršen Zakon o autorskim pravima.

Ovakav potez SDA ne smatramo slučajnim. Naime, već mjesecima ne samo pojedincima iz SDA, već i drugim strankama, kritičko novinarstvo i izvještavanje TV1 smeta. I predmet je, pouzdano znamo, analize na stranačkim sastancima.

TV1 će i dalje zadržati svoj kurs kritičkog i nepristrasnog informiranja i znati odgovoriti i na ovakva neprofesionalna ponašanja i ciljana podmetanja od strane Kreativnog tima SDA, u bezobraznom i providnom pokušaju da se kroz promotivni spot i TV1 prikaže kao televizija Stranke demokratske akcije.

Iz tog razloga se obraćamo zvaničnicima u SDA, posebno nemaštovitom Kreativnom timu ove stranke da odmah i bez potrebe za bilo kakvim dodatnim obrazloženjima, kadrove gostovanja gospodina Šefika Džaferovića u programu

TV1 izbriše iz svoga spota, uz zahtjev da se ubuduće poštuju autorska prava naše kuće, a posebno integritet i dignitet koji je na ovaj način SDA pokušala ugroziti.

TV1 je televizija građana i svih naroda BiH i tako će i ostati. A Stranci demokratske akcije toplo preporučujemo da, iako su njeni pojedinci skloni kršenju zakona, ipak prije svakog narednog pokušaja da rade promotivni spot, detaljnije iščitaju i zakone, u ovom slučaju Zakon o zaštiti autorskih prava. Kraći je od Krivičnog zakona.

U slučaju da se oglušite na naš zahtjev, zaštitu ćemo tražiti sudskim putem.

Sanjin Bećiragić                                             Sarajevo, 03. 06. 2018. godine

Direktor TV1