Otišla doktoru i otkrila da u tijelu ima brata blizanca

Jedna sedamnaestogodišnja djevojka u Indiji ostala je prestravljena nakon što je saznala da u stomaku nosi svog brata blizanca, piše The Sun.

Djevojka je otišla doktorima i požalila se kako joj već pet godina u stomaku raste neka kvrga, koja je vremenom postajala sve veća i bolnija.

U toku pretraga doktori nisu otkrili bilo kakve druge zdravstvene probleme. Kada su uradili utrazvuk stomaka uočili su formirani oblik fetusa veličine 25 X 22 X 15 centimetara. Na snimku su primijetili meko trkivo, ali i veći broj kostiju od kojih se sastoje kičma i rebra. Također, na fetusu su uočili i kosu.

Na osnovu ultrazvučnog pregleda doktori su dijagnosticirali da se radi o pojavi poznatoj kao “fetus u fetusu” (FIF), odnosno djevojka je u svom tijelu nosila brata blizanca.

image
UV SNIMAK FETUSA/FOTO: BMJ CASE REPORTS

Ovakva pojava je veoma rijetka i dešava se u jednom od 500.000 slučajeva živorođene djece, a do sada postoje izvještaji o samo 200 ovakvih slučajeva. Primjeri FIF se obično detektuju u mnogo ranijem uzrastu djeteta i češće se javljaju kod dječaka.

Dr. Anil Kumar, koji je jedan od koautora medicinskog izvještaja o ovom slučaju, izjavio je kako je do sada registrovano samo osam slučajeva FIF u odrasloj dobi i da je ovo prvi od tih osam slučajeva u kojima je FIF registrovan kod osobe ženskog spola.

U toku operacije doktori su otkrili da se fetus nalazio ispod jetre i da se pružao do karlice ove djevojke.