Otkrivamo: Male navike koje mogu promijeniti vaš život

Foto: Unsplash

Često ste ujutro razdražljivi i pod stresom? Uvođenje zdravih navika može znatno poboljšati kvalitetu vašeg života. Postoje male navike koje stvaraju velike promjene, piše 24sata.hr.

”Mi smo ono što redovno radimo. Kvaliteta dakle nije čin, već navika”, rekao je jednom davno Aristotel. I bio je u pravu. Često griješimo misleći kako jedino velikim koracima možemo promijeniti život iz temelja. Međutim, uvođenje nekoliko malih navika može imati više efekta nego odluka o jednoj velikoj, na koju možda čak i niste spremni.

No, kako izgraditi malu naviku? U procesu promjene najvažnije su vaša odluka da želite okrenuti novu stranicu i spoznaja kako velike stvari ne dolaze preko noći. Upravo zbog toga izdvojili smo nekoliko ideja koje biste mogli iskoristiti prilikom razmišljanja o tome šta možete promijeniti u životu te postati zadovoljniji i uspješniji.

Promijenite dnevnu rutinu

Iako zvuči jednostavno, stvaranje dnevne rutine prilično je zahtjevan zadatak koji, ako se dobro obavi, može donijeti veliku promjenu u vaš život. Brza svakodnevica i stres na poslu često mogu unijeti negativnost u vaš život, stoga je bitno da u svaki dan uključite nekoliko sitnica koje vas opuštaju i čine sretnima. Primjerice, ujutro se možete probuditi ranije kako biste u opuštajućoj tišini mogli doručkovati i popiti kafu, nakon posla otići na jogu ili prošetati s porodicom. Tako ćete uspostaviti balans i fokusirati se na bitne stvari u svom životu.

Napravite popis obveza

Neorganiziranost i izbjegavanje planiranja dana često može rezultirati lošim danom. Osim što nećete moći posložiti prioritete, izgubit ćete motivaciju i vrlo vjerovatno nećete uspjeti obaviti sve ono što ste željeli. Isto tako, ono što možete obaviti u određenom trenutku ne ostavljajte za kasnije jer ćete tako samo nagomilati obaveze. Stoga iskoristite formulu zvanu popis obaveza te večer prije zapišite što sve morate obaviti i unaprijed spriječite potencijalno loš dan.

Planirajte budžet

Planiranje budžeta ne znači nužno da morate početi štediti i živjeti poput vrapca na grani. Ono vam daje mogućnost da počnete razumijevati svoje financije i uspostavite kontrolu nad njima. Planiranje budžeta idealan je alat koji vam pomaže shvatiti način na koji trošite i štedite. Svrha je planiranja budžeta spoznaja o tome gdje se i kako vaš novac obrće te pruža jedinstvenu priliku uočavanja grešaka i identificiranja prilika za uštedu. Rezultati će biti uspješni jedino ako se budete pridržavali pravila koja ste odredili prilikom planiranja.

Provodite vrijeme u prirodi

Prema posljednjem istraživanju, dokazano je kako samo dva sata dnevno u prirodi smanjuje rizik od raznih bolesti. Jači imunološki sistem i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti samo su neki od pozitivnih uticaja prirode na vaše zdravlje. Osim benefita za fizičko, priroda nosi benefite i za mentalno zdravlje. Boravak u prirodi smanjuje anksioznost i depresiju te potiče ispuštanje hormona sreće. Ovo su dovoljni razlozi da u svakom slobodnom trenutku pohrlite u obližnji park i počnete raditi na kvaliteti zdravlja.

Razmišljajte pozitivno

Posljednji, ali ništa manje bitan savjet jest da razmišljate pozitivno. Pozitiva za ostvarivanje ciljeva. Stoga, negativne životne situacije nemojte percipirati kao nešto najgore što vam se dogodilo, već pokušajte izvući lekciju i razmišljati kako ćete idući put biti spremni prihvatiti izazov. Put do zvijezda je trnovit, no uvođenjem malih promjena u svoj život možete postići i više nego što mislite.

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime