Ovih 5 poza smanjit će bol u leđima i olakšati Vam svaki dan

Foto: Dreamstime

Radite li u kancelariji i većinu dana sjedite, velika je vjerojatnost da će vam se od preopterećenja javiti bol u leđima. No, uz pomoć ovih poza za istezanje bol će se znatno smanjiti.

Uvijte svoje tijelo

Foto: DENIZ LEU

Ova poza, također poznata kao okret kralježnice, pomaže da opustite mišiće leđa i uklonite napetost u vašem tijelu.

Izvedba: Lezite na leđa. Savijte koljena, a zatim ih oba spustite na jednu stranu dok pokušavate pomaknuti gornji dio tijela na suprotnu stranu. Ako ste početnik, gornju polovicu možete držati mirnom i ravnom. Nemojte podizati kuk ili leđa, već ih držite ih u skladu s površinom.

U ovom položaju se zadržite dvije do tri minute, a zatim se prebacite na drugu stranu. Ponovite ovu vježbu po nekoliko minuta i osjetit ćete razliku. Također možete peškir držati i ispod koljena za dodatnu potporu i udobnost.

Lezite i podižite gornju polovicu tijela

Foto: Vadim Zakharishchev yourmoments.ru

Ovo je vjerojatno najlakša poza na popisu. Ona je u svijetu joge općenito poznata kao ‘kobra’ ili ‘sfinga’. Ova poza zapravo pomaže popraviti držanje i ojačati trbuh. Uz to pruža podršku leđima i olakšava bol.

Izvedba: Lezite ravno na trbuh. Zatim stavite laktove ispod ramena i podignite lice poput sfinge. Držite ramena opuštena, ali pokušajte podići kralježnicu tako da donji dio tijela i dalje dodiruje površinu. Zadržite ovaj položaj minutu ili 2. Ponovite 4-5 puta. Zapamtite, nemojte pretjerivati. Istegnite se samo onoliko koliko to vaše tijelo može podnijeti.

Povucite koljena prema prsima

Foto: Dreamstime

Olakšajte si bol u leđima i donjem dijelu leđa s ovom pozom koja traje samo nekoliko minuta.

Izvedba: Lezite na leđa i savijte koljena. Stopala držite na podu. Povucite jedno koljeno do prsa, a drugo držite čvrsto i ravno. Držite nekoliko sekundi i ponovite 3-4 puta. Prebacite se ne drugo koljeno. Kada radite ovo istezanje, težina će se prebaciti na leđa, dajući mišićima potrebnu ‘prirodnu masažu’.

Nagnite se naprijed i dodirnite stopala

Foto: Dreamstime

Ova poza pomaže smanjiti bol u leđima koristeći ‘zakone gravitacije’, a mogu se ubaciti i jastuci.

Izvedba: Sjednite s nogama ravno na podu. Raširite noge i nagnite se prema naprijed tako da vam je glava u krilu i pokušajte dodirnuti noge. Držite se mirno i opustite se, također duboko dišite. Tako ćete istegnuti mišiće leđa i opustiti ih.

Postoji i opuštena verzija ove poze koju isto tako možete isprobati. Preklopite peškir i stavite ga ispod koljena, a jastuk držite u krilu radi boljeg prianjanja i potpore. Jednostavno istežite leđa dok se naginjete prema naprijed, savijanje i stiskanje jastuka može vam pomoći i da smirite živce.

Položaj na sve četiri noge

Foto: Photographer: Phasin Sudjai

Postavite se na sve četiri noge poput djeteta koje je tek počelo puzati. Zato se ova poze naziva i ‘dječja poza’, a ona uklanja pritisak s donjeg dijela leđa i pomaže da se opustite.

Izvedba: Lezite na podlogu s koljenima u širini kukova. Polako istegnite gornji dio tijela prema naprijed tako da se ruke spuštaju naprijed na pod. Pokušajte skroz ispružiti tijelo i spustiti čelo prema dolje. Ruke ispružite naprijed i zadržite ovaj položaj. Ponovite pozu prema potrebi, piše Bright Side.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime