Oživljavanje BKC-a u Živinicama: Na kulturu ne treba gledati od danas do sutra

Foto: Anadolu Agency

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) Živinice znaju koliko se napora i truda treba uložiti da publika počne posjećivati kulturnu ustanovu. U sali, u kojoj su se proteklih godina održavale gotovo isključivo političke ili vjerske manifestacije, unazad godinu dana sve je veći broj posjetitelja zainteresiranih za pozorišne predstave, među kojima je i značajan broj djece.

Proces privlačenja publike na kulturne događaje bio je prilično kompliciran, a Elmir Krivalić, direktor ove ustanove, nešto duže od godinu dana sa svojim se kolegama trudio publici ponuditi što više kvalitetnih sadržaja, koji su, nesumnjivo, probudili interesovanje građana. U početku je bilo teško, jer se BKC nalazio u nezavidnoj situaciji.

“Nisam imao predstavu o tome da je situacija takva kakva jeste. Prvo na šta sam naišao u BKC-u bili su dugovi koji su kulminirali i morali su se vraćati. Uporedo s tim problemima s kojim se čovjek tj. ustanova nosi, morate raditi na vraćanju publike i samim tim da im nudite što više sadržaja”, naveo je Krivalić za Anadolu Agency (AA), dodajući da je bilo i nedoumica u vezi s izborom ponude, odnosno predstava.

BKC je ubrzo pokrenuo i vlastitu produkciju i mjuzikl “Vrh svijeta-DJ Šampinjon”, čiji je cilj podizanje svijesti o zdravoj okolini, igrali su 40 puta na scenama širom Bosne i Hercegovine. To im je, navodi Krivalić, pomoglo da se riješe finansijskih problema i orijentiralo ih na početak vraćanja publike.

“Odmah smo počeli s festivalom ‘Četvrtkom u pozorište’ u suradnji s Teatrom kabare iz Tuzle i, moram priznati, bilo je veoma teško privući publiku. Ono što sam tada shvatio je da je na prvoj predstavi bilo 30 ljudi, a nakon četiri četvrtka, bilo je već 150 ljudi. Znači, mora postojati određeni kontinuitet da se privuče te ljude, tako da godinu dana nakon tj. sada u oktobru, imali smo priliku da nam na predstave dođe po 300-400 pa čak i više ljudi”, govori Krivalić.

Početkom ove godine pokrenuli su Centar za zdravo i kreativno odrastanje u kojem djeca i mladi imaju priliku učiti o umjetnosti i kroz nju sticati određena znanja i vještine. Tu su angažovani predavači koji su završili muzičke, likovne i glumačke akademije, koji podučavaju djecu baletu, slikanju itd.