Pakistan: U eksploziji u džamiji poginule četiri osobe

Foto: Ilustracija/AA

U eksploziji u džamiji u Pakistanu u petak je poginulo četvero ljudi i ranjeno je više od 20, saopćila je policija, dodajući kako bi broj poginulih mogao rasti, prenosi Fena.

Imam džamije, smještene 25 kilometara od grada Quette, poginuo je u eksploziji, saopćila je policija.

– Eksplozija je izvedena putem tempirane eksplozivne naprave podmetnute pod drvenu stolicu imama – izjavio je načelnik policije Quette, Abdul Razzaq Chmeea.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

– Broj poginulih mogao bi rasti jer su neke od žrtava veoma ozbiljno ranjene – izjavio je Shafqat Janjua, policljski zvaničnik, za Reuters.

Mineralima i gasom bogati Balochistan u središtu je kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora vrijednog 600 milijardi dolara, koji je i sam dio kineskog infrastrukturnog projekta Pojas i put.

Nasilje u Balochistanu, koji se graniči s Afganistanom i Iranom, pojačalo je strahovanja zbog sigurnosti projekata kao što je planirana energetska veza od zapadne Kine do pakistanske južne luke Gwadar.

Pet ljudi, među kojima dva policajca, poginulo je i 27 je ranjeno u eksploziji u blizini policijske stanice u Quetti u julu, sedmicu dana nakon što su u sličnoj eksploziji poginule dvije osobe, prenosi Reuters.