Paša lokum – sultanova sarma

Foto: Ilustracija

Paša lokum – sultanova sarma

POTREBNO:

  • 1 l mlijeka
  • 140 g glatkog brašna
  • 60 g gustina
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g kakaa
  • 150 g maslaca

I još:

  • 100 g kokosa
  • 200 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA:

  1. Veliki lim od šporeta  premazati tankim slojem maslaca pa preko cijele površine ravnomjerno rasporediti kokos.
  2. Od litre mlijeka odvojiti oko 250 ml, ostatak staviti na vatru da zakuha. Pomiješati u drugoj posudi pjenjačom brašno, gustin, kakao, šećer i vanilin šećer i 250 ml mlijeka, pa kada mlijeko provrije ukuhati. Kuhati uz miješanje par minuta kao puding.
  3. U gustu i vruću kremu umiješati maslac narezan na komadiće i uz miješanje sjediniti sa kremom.
  4. Sada oprezno izliti ovu smjesu preko kokosa u limu. Ravnomjerno i u tankom mlazu izlijevajte i na kraju samo lagano poravnajte kašikom. Možda će vam se činiti kako ove smjese ima premalo za tako veliki lim, no ima je dovoljno i tako treba biti. Pazite samo da ne izlijete sve odjednom na sredinu lima, jer ćete teško razvući kremu u svim smjerovima zbog kokosa na koji je istresate.
  5. Tako izlivenu kremu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku cca 30 min.
  6. U međuvremenu umiksati vrhnje za šlag u čvrsti šlag.
  7. Izvaditi lim iz hladnjaka pa cijelu površinu premazati vrhnjem. Vratiti na još 1 sat u hladnjak.
  8. Potom izrezati površinu na 10 pravokutnika. Uz pomoć špatule polako zarolati svaki komad u oblik sarmice. Ne biste trebali imati problema sa ljepljenjem ako ste sve dobro napravili do sad. Imajte na umu također da je ovo jako osjetljiv i mekan desert pa nježno postupajte s njim. Roladice (sarmice) oprezno prebacite na pladanj jednu do druge i držite na hladnom do posluživanja.