Pendeš: ANP ne treba da bude kamen spoticanja u izgradnji institucija

Foto: FENA/Arhiva

Ministar odbrane BiH, Marina Pendeš, rekla je da Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u (ANP), kao tehničko pitanje, ne treba da bude kamen spoticanja u izgradnji institucija BiH i sprovođenju izbornih rezultata.

ANP se našao kao alat u rukama pojedinaca zbog, možda, nespremnosti da krenu u neke reforme koje su ozbiljnije, a te reforme su iste na putu ka NATO-u i EU“, rekla je Pendeš novinarima u Sarajevu.

Ona je istakla da je insistirala da se Savjet ministara u sadašnjem sazivu izjasni o ANP-u, koji “nije nametnut iz NATO-a, već je to dokument BiH”.

Pendeševa smatra da je potrebno što prije u Savjetu ministara ili na sljedećoj sjednici razgovarati o ovom pitanju i staviti tu tačku na dnevni red.

Prema njenim riječima, aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) za BiH i usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa za BiH nisu aktivnosti koje će sutra dovesti BiH u NATO.

Pendeševa je naglasila da BiH mora provesti mnogo reformi, počev od ustavnih, Izbornog zakona, vladavine prava, te onih finansijske reforme.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime