Pismo uvrijeđene mlade velikim državnicima

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik uputio je jučer pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu, a povodom sastanka predstavnika država zapadnog Balkana, zakazanog za ponedjeljak, 29. april, u Berlinu.

Žica i ANP

U pismu Dodik izražava zadovoljstvo zbog činjenice da će se sastanak održati “u ključnom momentu, u vrijeme velikih iskoraka zemalja zapadnog Balkana – aspiranata za članstvo u Evropskoj uniji”. No, ono što mu je zasmetalo jeste činjenica da sam na taj skup nije pozvan.

“Upravo u duhu zahvalnosti i dobronamjernosti, pozdravljam poziv šefovima država ili šefovima vlada regiona, zavisno od ustavnog uređenja pojedinačnih zemalja, kojim se određuje nivo predstavljanja. U skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i u slučaju Republike Francuske, najviši nivo predstavljanja je nivo Predsjedništva, koje je zaduženo i ovlašteno za vođenje spoljne politike BiH”, piše Dodik, te potom poručuje kako aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nema ovlaštenje Predsjedništva da predstavlja zemlju “na ovako važnom skupu”.

“Stoga, moram izraziti duboko razočarenje činjenicom da je gospodin Zvizdić pozvan na ovaj skup u ime BiH. Ovo destabilizuje i unutrašnju situaciju u BiH i predstavlja direktno kršenje Ustava BiH”, smatra Dodik, te podsjeća kako je Zvizdićev mandat istekao “nakon izbora održanih u oktobru prošle godine”.

Predsjedavajući u pismu potencira odredbe Ustava BiH, prema kojima je “Savjet ministara pomoćno tijelo Predsjedništva”, a ide čak i dotle da je VMBiH tražio od njega i druga dva člana Predsjedništva “da se između BiH i Srbije postave razne žičane zapreke i ograde zbog migranata…”

“U svjetlu potrebe da zajedničkim naporima i u punom kapacitetu donosilaca odluka nastavimo proces evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, srdačno vas pozdravljam i izražavam duboku ličnu opredijeljenost za nastavak procesa reformi koji će BiH primaći spoljnopolitičkom cilju – sticanju kandidatskog statusa, te u skladu sa navedenim, radujem se susretu s vama”, završava Dodik pismo Merkelovoj i Macronu.

Iako je od preuzimanja dužnosti Dodik znao iznenaditi državničkim potezima, ovaj posljednji sve je osim toga. Dodik se brine da bi zatvaranjem istočne granice BiH, ma koliko to bio razuman potez jer je i Hrvatska svoju granicu davno zatvorila, bili “devalvirani napori Srbije u rješavanju migrantske krize”, dok se na napore naše zemlje, koja se s krizom nosi duže od godinu, uopšte ne obazire. O tome da nije naveo razloge zbog kojih novi saziv Vijeća ministara nije zaživio, a među kojima je svakako prvi nacionalni program za članstvo u NATO-u, suvišno je i govoriti.

Kosovo u fokusu

Kad smo već kod zastupanja, iz Hrvatske će put Berlina premijer Andrej Plenković, kao i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Albaniju će zastupati premijer Edi Rama, a Sloveniju premijer Marjan Šarec. Iz Crne Gore u Berlin putuje predsjednik ove zemlje Milo Đukanović. Konferenciji u Berlinu prisustvovat će i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, kao i visoka predstavnica EU za sigurnosnu politiku Federica Mogherini. U fokusu razgovora će biti odnosi Srbije i Kosova, pa su jedino Beograd i Priština dobili “duple pozive”, koji su stigli i predsjednicima i premijerima.