Počela je eksterna matura u KS-u

Foto: Ilustracija

U osnovnim školama KS-a jučer je počelo polaganje eksterne mature za učenike koji su uspješno završili deveti razred, a koja je svojevrsna zamjena prijemnog ispita za upis u srednje škole. Ove godine polaganju je pristupilo 3.767 učenika devetog razreda iz KS-a te određeni broj učenika van KS-a, koji su jučer radili testove iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnosti, te Engleski ili Njemački jezik. Učenici polažu maturu putem testova koji su urađeni po uzoru na kataloge pitanja.

– Maturalne komisije su izdvojile pitanja iz kataloga i napravile testove. Ni ja nisam znala testove koji su tokom noći bili pod ključem u Ministarstvu, kazala je ministrica za obrazovanje KS-a Zineta Bogunić, pojasnivši da 60 posto bodova pri upisu nosi eksterna matura.

U OŠ “Ćamil Sijarić” prvi dan mature prošao je bez poteškoća. Testove je radilo 79 učenika.

– Testove smo dobili na vrijeme tako da je polaganje mature počelo na vrijeme, za razliku od prethodnih godina kada je bilo određenih kašnjenja. Mogu da kažem da je ove godine najorganizovanija eksterna matura, kazala je direktorica Jasmina Husić.

Danas će učenici polagati maturu iz matematike, a konačni rezultati eksterne mature bit će poznati sutra.