Početnik, srednji ili profesionalni plesač? Koliko sati biste trebali vježbati za dobre rezultate?

Foto: Unsplash

U ovom ćete članku otkriti što treba uzeti u obzir prilikom planiranja sati vježbanja, uzimajući u obzir razinu vaše vještine i ciljeve.

Prakticirajte ono što naučite

Kao i u svakom sportu, vaše vrijeme provedeno u vježbanju jednako je važno kao i informacije koje dobijate od svojih učitelja.

Ako zanemarite trening s trenerom, nerazumno je očekivati ​​sjajne rezultate, ali ne možete ni očekivati ​​da ćete dosegnuti vrhunsku poziciju na takmičenju ako ne trenirate dalje samostalno, prenosi blog Dancesportlife.

Ovo je, međutim, jedina generalizirana izjava koju možemo dati na tu temu; sljedeći savjet je personaliziran.

Rekreacijski ili takmičarski

Pravilo 1: Definirajte svoj pristup plesu

Plešete li samo zbog zabave?

Možda volite pohađati nekoliko sati sedmično samo kao rekreativni hobi. Ako je to slučaj, onda je program koji ste pronašli u lokalnoj plesnoj školi savršen za vas. Uz nekoliko predavanja sedmično, dobit ćete osnovne pojmove koji će vas svojim ritmom upoznati s različitim plesovima.

Možete uživati ​​u vremenu izvan svoje svakodnevne rutine.

Ako ste krenuli dalje i započeli češće prakticirati ples, možda razmišljate u budućnosti sudjelovati i na takmičenjima … Ako vam je plesni sport osnovna aktivnost, nastavite čitati!

Različite razine, različite potrebe

Označimo što mislimo pod četiri sljedeće takmičarske faze:

Početni je plesač koji je – bez obzira na dobnu skupinu – na startu svoje takmičarske karijere.

Srednja faza je faza u kojoj ste plesali na nekoliko takmičenja i počeli dobivati ​​dobre rezultate.

Redovno  vježbate

Napredna plesač/ica posvećuje svo svoje vrijeme plesu, pored škole ili posla. Cilj im je dostići veoma visoke rezultate.

Pro plesači su plesali svoje životne sportove – to je jednostavno tako.

Početnik

Za plesače početnike vrlo je važno izbjeći preopterećenje. Tijelo i um još nisu spremni za ogromne količine tehničkih informacija ili fizičkih sati na plesnom podiju. Neka bude jednostavno i radite postupno.

U početku uglavnom trebate razviti svoju koordinaciju i naučiti osnovne principe svakog plesa. Stoga je samo nekoliko sati plesa dnevno, 3 ili 4 puta sedmično dobro polazište.

Procjena: 6-8 sati sedmično

Srednji

Srednji plesač sigurno mora vježbati više od početnika. U ovoj fazi, vaše samopouzdanje najbolje utječe na vašu izvedbu. Do sad biste trebali imati ispravnu tehniku, fizičku izdržljivost, dobar podni zanat i relativno dobru povezanost s partnerom.

Ove vještine možete postići samo kroz mnogo sati prakse, uključujući trening izdržljivosti i posebne grupne lekcije kojima je vaše vještine konkurentnije.

Procjena: 8-12 sati sedmično

Napredna

Za naprednog plesača ne preostaje ništa drugo nego plesati.

Naravno i da pohađate školu ili da radite, ali u suprotnom vam je fokus na razvoju vaše plesne karijere.

Teško je procijeniti koliko vremena biste trebali provesti vježbajući ako ste u ovoj fazi; svima izgleda drugačije. Ipak možemo reći da biste trebali vježbati svaki dan, sa samo jednim slobodnim danom sedmično- u idealnom slučaju oko 3-4 sata dnevno.

Vaš program treba sadržavati:

  • privatne lekcije
  • vježbajte
  • vježba izdržljivosti
  • grupne lekcije

Kako ćete iskoristiti ovo vrijeme i koliko će on biti učinkovit za vas, ovisi o vama i vašim trenerima. Zatražite prijedloge i pokušajte otkriti koja vrsta prakse daje najbolje rezultate.

Procjena: 15-24 sata sedmično

Profesionalac

Pro plesaču stvarno nisu potrebni prijedlozi. Ako je ples vaš život, u osnovi jedete, spavate i dišete plesom. Sve se vrti oko njega; raspored vaših predavanja je raspored vašeg dana. Jedite kad vam je stanka i spavate kad niste u plesnom studiju.

U ovom je trenutku najvažnije učinkovitost treninga. Odabir prave vrste prakse, izrada ispravnih koncepata i uspostavljanje savršenog odnosa s partnerom mnogo su važniji od vremena koje ste imali.

Procjena: ∞(beskonačno) sati u životu

Svaki plesač ima različite navike i različite potrebe. Uzmite vremena da pronađete ono što najbolje radi za vas!

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime