Policija upala u sjedište najveće njemačke banke

Foto: EPA

Njemačka policija upala je u sjedište Deutsche Bank u Frankfurtu zbog sumnje na pranje novca, javlja Reuters. Policija po nalogu Tužiteljstva pretražuje sjedište najveće njemačke banke zbog sumnji na pranje novca.

Kako piše Reuters, tužitelji su optužili dvoje djelatnika banke da su svojim klijentima pomagali oprati novac namaknut ilegalnim aktivnostima. Tužitelji sumnjaju da je dvoje bankara pomagalo klijentima prebaciti novac na offshore račune.

U akciji oko 170 policajaca i istražitelja

Sjedište DB-a u Frankfurtu okruženo je policijskim automobilima, a BBC javlja kako policija pretražuje i druge urede Deutsche Bank u Frankfurtu. U operaciju je uključeno oko 170 policajaca i istražitelja.

Istraga je potaknuta otkrićem “Panama Papersa” 2016. godine, kad je objavljena enormna količina informacija potekla iz jedne od najtajnovitijih svjetskih kompanija, panamske tvrtke pod nazivom Mossack Fonseca. Skandal je razotkrio poslovanje u poreznim oazama. Procurile su informacije o golemom broju dokumenata koji pokazuju kako su se tijekom gotovo 40 godina zlorabile offshore tvrtke u cilju pranja i skrivanja novca.

Vrijednosti dionica Deutsche Bank odmah su, nakon racije, pale za 3%. Policija je zaplijenila razne dokumente u vlasništvu banke.

Nije prvi skandal Deutsche Bank

Sumnja se kako je Deutsche Bank sudjelovala u još nekoliko skandala povezanih s pranjem novca. Početkom mjeseca iz te banke su potvrdili da su proveli neke transakcije za Danske Bank u Estoniji.

Danska banka otkrila je niz sumnjivih uplata tijekom tih transakcija, a Deutsche Bank je 2015. godine prekinula suradnju s Danske Bank nakon što su potvrđene nezakonite transakcije.

U rujnu ove godine, njemačka državna regulatorna agencija za financijsko poslovanje sankcionirala je Deutsche Bank zbog pranja novaca putem računa te banke i upozorila banku da mora poduzeti ozbiljnije mjere kako bi spriječila daljnje transakcije nezakonito stečenim novcem. Regulator je banci dodijelio neovisnog revizora koji ima zadatak tijekom trogodišnjeg perioda nadgledati sporne segmente poslovanja te banke.

Također, 2017. godine Deutsche Bank je morala platiti oko 566 milijuna eura kazne zbog sudjelovanja u ruskoj operaciji pranja novca.