Poplave ugrozile naselja i blokirale prometnice u Srednjobosanskoj županiji

Foto: FENA/Marija Augustinovic

Otapanje snijega i obilne padaline stvorile su velike probleme u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), u kojoj su pojedina naselja ugrožena, a prometnice blokirane, potvrđeno je Feni u županijskoj Upravi civilne zaštite.

– Situacija je dosta ozbiljna i sve ekipe civilne zaštite su na terenu, te radimo sve sukladno našim mogućnostima –  kazala je dežurna operativna Zenada Čaušević.

Uslijed povišenog vodostaja rijeka, u općini Busovača su ugrožena naselja, među kojima su Polje, Krčevine, Kaonik, te vikend naselje prema Tisovcu, dok u Kaćunima, zbog vjetra tijekom protekle noći, ima odnesenih krovova, kao i poplavljenih kuća.

U općini Travnik problema ima u naselju Polje Slavka Gavrančića, u kojem su oborinske vode poplavile zemljište i kuće, u naselju Bojna zaustavljen je promet, a rijeka se izlila u naselju Dolac na Lašvi.

Također, pokrenuta su dva klizišta u toj općini, u Pokrajčićima i naselju Bijelo Bučje.

Kako je kazala Čaušević, u Gornjem Vakufu/Uskoplju, uslijed pokretanja klizišta, jedna kuća je potpuno nestala, dok je druga znatno oštećena.

U naselju Podgradina, u općini Vitez, pokrenuto je, također, klizište, a nabujala rijeka stvara probleme u nekoliko naselja, među kojima su Kremenik, Vranjska i Šantići, dok je u naselju Rijeka ugroženo desetak kuća.

– U Bugojnu je bilo ugroženo 20-ak kuća, ali srećom voda se povukla. Međutim, u naselju Donje Karadže kuće ugrožavaju i podzemne vode – naglasila je ona.

Kako je kazala Čaušević, problema sa poplavama ima i u općini Novi Travnik, iz kojeg u Upravi, trenutno, čekaju izvješće, dok se na području Kreševa otežano prometuje prema Kiseljaku.

Vodostaj rijeke povišen je i u Fojnici, a otežano se prometuje i u naselju Gromiljak, općina Kiseljak.

– Imamo veliki priljev vode, a kanali uz ceste nisu dobro očišćeni. Također, ovoj situaciji su doprinijeli i nesavjesni vozači, koji bacaju otpatke, pa su se pojavila začepljenja – naglasila je Čaušević.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime