Poslanici NSRS pozdravili brisanje člana o zabrani fotografisanja policajaca

Foto: Anadolu Agency

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupšini Republike Srpske (NSRS) Draško Stanivuković smatra da je pobjeda građana, medija, nevladinog sektora i javnosti to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) povuklo odredbu izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, koja se odnosila na zabranu fotografisanja policajaca.

Ukazivali su da je bila sporna odredba kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđalo “neovlašteno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti”.

“Ovo je pobjeda svih nas koji smo se borili protiv kazne zatvora za fotografisanje”, rekao je Stanivuković u obraćanju entitetskom parlamentu tokom rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Naveo je da rasprava o ovom zakonu i drugim gubi smisao, jer se dešavaju stvari kao što je ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića, čije izjave je citirao u više navrata. Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić je rekao da ne treba zloupotrebljati i koristiti slučaj ubistva Krunića u političke svrhe.

Šefica kluba poslanika Demokratskog saveza – Demos Spomenka Stevanović je rekla da je dobro što je povučen spomenuti član 4. izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, jer, je, kaže, izazvao mnogo nedoumica, nerazumijevanja i straha posebno kod novinarske zajednice.

“Član nije bio dovoljno precizan i jasan”, dodala je ona.

I šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić je rekao da je i ranije bilo napada da RS usvaja zakone koji ne postoje nigdje u svijetu, a što se, kaže, pokazalo kao netačno, jer niko nije kažnjen ni zbog natpisa na internetu, što je ranije izazivalo određene reakcije u javnosti.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime