Poslovanje Sonyija: Playstation donosi dobit, ali…

Foto: ilustracija

PlayStation 4 je iznimno profitabilan već šestu godinu zaredom, a pametni telefoni i dalje bilježe pad prodaje i posluju s minusom. Ali Sony ne misli odustati od njih kao što je odustao svojedobno od prenosnih kompjutera jer su gubici dosegnuli pola milijarde američkih dolara, piše ICT Business.

Konkretnije, PlayStation 4 se približava brojci od stotinu miliona prodanih primjeraka i trenutno se nalazi na 91,6 miliona. Trebao bi je dostići već u prvoj polovici ove godine, posebno ako će prodaja biti približna onoj od oktobra do kraja decembra prošle godine. U tom je periodu prodano 8,1 miliona konzola.

Kad se o profitu priča, Sony je samo u posljednjem kvartalu prošle godine ostvario ukupno 3,5 milijardi dolara, uz prihode od 22 milijarde dolara. PlayStation je donio pritom 670 miliona dolara profita na 7,3 milijardi dolara prihoda. Naravno, treba znati da je većina konzola prodana nakon popusta, ali prihodi su rasli zahvaljujući prodaji igara i rastu pretplatnika, kojih trenutno ima 36,3 miliona. Nažalost, brojke o (ne)uspjehu PlayStation Classica nisu javno prikazane.

Značajno je pak da Sony Music bilježi najbolje poslovne rezultate, kao i uvijek stabilni i jaki Sony Pictures. Na te se odjele Sony još dugo može oslanjati. Primjerice, Venom je zaradio 855 miliona dolara, a Spider-Man: Into the Spider-Verse 225 miliona. Ali, Sonyijev stvarni problem su pametni telefoni…

Taj dio poslovanja bilježi 142 miliona dolara minusa kroz posljednji kvartal u 2018., ali u Sonyju naglašavaju da kroz njega Xperia XZ3 još nije dobila priliku iskazati se. Teško je da se išta može promijeniti, taj odjel nastavit će biti onaj koji donosi minuse, ali dio je kompletne ponude Sonyja i od pametnih se telefona neće odustati.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime