Preminula dr. Sabira Hadžović, prva poslijeratna guvernerka Kantona Sarajevo

Sabira Hadžović/UNSA

U Sarajevu je u 80. godini preminula profesorica emeritus Sabira Hadžović, saopštenio je iz UNSA.

Hadžović je rođena u Trebinju 1929. godine. Diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirala na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu.

Postavila je temelje kontrole kvaliteta lijekova u kompaniji Bosnalijek Sarajevu, a zatim je preuzela rukovođenje proizvodnjom lijekova kao tehnička direktorica u čijem djelokrugu su se nalazili i poslovi razvoja odnosno farmaceutskog istraživanja.

U periodu od 1990. do 2000. godine obnašala je dužnost dekanese Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Osnovala je i bila dugogodišnja predsjednica Farmaceutskog društva FBiH i Komore magistara farmacije, te pokretač naučnog časopisa Pharmacia.

Obnašala je dužnost predsjednice Izvršnog odbora Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, te članice Upravnog odbora. Bila je predsjednica Upravnog odbora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, članica Naučnog savjeta Bosnalijeka d. d. i predsjednica Komiteta za standarde ljekovitog i aromatskog bilja na nivou države Bosne i Hercegovine.

Hadžović je bila prva poslijeratna guvernerka Kantona Sarajevo. Bila je članica Svjetske lige humanista i predsjednica Odbora za zdravstvo ove organizacije. Aktivno je učestvovala u programu socijalne zaštite, prava i kulturnog prosvješćivanja žena kao predsjednica Udruženja MAK „Bosanka“ i članica Izvršnog odbora „Soroptimist“.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime