Probali smo: kako muzika mijenja okus hrane i pića?

Jeste li ikada razmišljali o tome kako muzika koju slušate dok jedete ili pijete može promijeniti okus? Brazilski naučnik Dr. Felipe Reinoso – Carvalho prvi u svijetu postavio je teoriju po kojoj dokazuje jak utjecaj zvuka na doživljaj okusa.

Vladimir Čolaković imao je priliku učestvovati u njegovom eksperimentu ali i razgovarati sa čuvenim profesorom.

Felipe Reinoso – Carvalho u Sarajevo je stigao kako bi proveo eksperiment koji dokazuje utjecaj zvuka na okus hrane i pića. Ovaj multidisciplinarni istraživač bavi se povezanošću čula, a njegove teorije potvrdile su hiljade učesnika njegovih eksperimenata širom svijeta.

I mi smo probali. Počinjemo sa hranom. Isto jelo jedemo dva puta. Prvi put, u pozadini čujemo nevjerovatnu buku dok drugi put slušamo prijatnu, umirujuću muziku. Brzo shvaramo: jaki, napadni i bučni zvukovi pojačavaju okus ljutih sastojaka, dok mirni zvukovi pojačavaju slatkoću. Teorija je definitivno dokazana u praksi!

Vjerovarno još zanimljvije iskustvo je eksperiment sa pićem. Eksperiment primjenjujemo na Jägermeisteru  koji je sa miksom od 56 različitih trava, začina, korijena i vića idealan za ovu vrstu degustacije. Profesor Reinoso – Carvalho razvio je četiri profila zvukova koji pojačavaju doživljaj Jägermeisterovih poznatih nota : slatko, začinjeno, gorko i voćno.

Dobijamo četiri iste čaše istog pića. Pijemo ih jednu za drugom, pritom svaki put slušajući različitu muziku. Neobično, ali i piće svaki put ima blago različit okus.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime