Prof. Živanović o prijatelju Grebi: Trebat će dosta vremena da se neko tako širokih pogleda i tako širokog obrazovanja opet pojavi

Živanović:"Grebo je nosio u svojoj svijesti i u svom aktivizmu ono što se naziva nagon, htijenje ili želja da se stvari u društvu, u životu, mijenjaju nabolje."

Foto: anagalicblog.wordpress.com

Na vijest o smrti prof. Zdravka Grebe Oslobođenje.ba razgovaralo je sa prof. Miodragom Živanovićem. 

“Kada su mi prijatelji iz Sarajeva jutros javili za smrt poznatog profesora, i, prije svega, dobrog čovjeka Zdravka Grebe, bio sam, doista, u šoku. Mada smo znali da je bio bolestan više godina i da će se dogoditi neminovan kraj, u takvim slučajevima je uvijek tako: nespremni ste za tu vijest”, kazao je prof. Živanović, napominjući da njihovo prijateljstvo traje više od 40 godina.

“Čak smo 70-tih godina služili kadrovski vojni rok u JNA u Zadru zajedno i cijeli život nas je, u različitim povodima i različitim situacijama, vodio ka tome da smo, maltene skoro svaki dan, bili zajedno. Trebat će dosta vremena da se neko tako širokih pogleda i tako širokog obrazovanja opet pojavi”, poručio je prof. Živanović.

Kako ne primijetiti, u tih preko četiri decenije, dešavale su se razne bure i u njihovim ličnim životima, i u društvenom životu. Mijenjali su se politički sistemi, a oni su, eto, ostajali zajedno?

Foto: rtvslon.ba

“E, pa, to je samo po sebi znak šta znači prijateljstvo.Vjerovatno to nije samo u ovom slučaju. Bilo bi patetično kada bih ja sada govorio o svim njegovim osobinama, o tome kako se Zdravko ophodio prema drugim ljudima, i kako je nosio i u svojoj svijesti i u svom aktivizmu ono što se naziva nagon, htijenje ili želja da se stvari u društvu, u životu, mijenjaju nabolje. Koliko je u tome uspijevao i koliko smo mi zajedno doprinijeli da se nešto popravi, ne znam sad da to ocijenim, ali fascinantna je ta njegova okrenutost životu i promjenama koje je sam planirao, posebno posljednjih decenija kada nam se raspala bivša nam država, kada su neke druge snage stupile ne samo na našu političku nego i životnu scenu, ali i to da je Zdravko uvijek ostajao isti. Bio je protiv svih nacionalizama, protiv svega onoga što se nazivalo življenje i mišljenje palanke, protiv svega što nas je zatvaralo u te male feude. I, uvijek je imao tu širinu prema onome što je budućnost”, kazao je prof. Živanović, koji je, zajedno s Zdravkom Grebom nedavno gostovao u Radio-mostu kod Omera Karabega.

“Mi smo bili desetak, petnaest puta u tom Radio Mostu. Jednom prilikom, ne znam više koji put, Omer Karabeg me je zovnuo iz Praga. Kaže, ‘Žile, da pravimo tu emisiju oko budućnosti BiH, oko nacionalizama’. Pitam ga, ‘Omere, a ko će mi biti sagovornik?’. On odgovara: “Zdravko Grebo”, a ja: ‘Nemoj, Omere, molim te, daj mi nekog nacionalistu, ako može nekog tvrdog nacionalistu da se ja sa njim svađam u toj emisiji. Jer, Zdravko misli sve isto ili slično kao ja, neće ti uspjeti emisija. Poslije sam čuo da se slušaocima ta emisija dopala”, naveo je prof. Miodrag Živanović.

Piše: Edina Kamenica

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime