Druga po redu „Trka za demokratiju – 15. juli“ na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu

Na inicijativu Turske ambasade u Bosni i Hercegovini, u nedjelju, 15. jula u 10 sati na Vilsonovom šetalištu, bit će održana kratka ljetna trka pod nazivom „Trka za demokratiju – 15. juli“.

Generalni pokrovitelji trke su Ambasada Republike Turske u BiH, ZiraatBank, TIKA-Turska agencija za koordinaciju i saradnju, Yunus Emre Institut, Fondacija Maarif i Međunarodni univerzitet u Sarajevu.

Uzimajući u obzir pokušaj neuspješnog državnog udara, koji se desio 2016. godine u Turskoj, u noći između 15. i 16. jula, trka ima za cilj da ukaže poštovanje demokratiji turskog naroda. Ova trka je sportski događaj, ali je u međuvremenu i društveno odgovorna. Cilj trke je okupljanje predstavnika svih generacija i slanje poruke podrške ne samo turskom već i svim narodima širom svijeta, koji promovišu vrijednosti mira i demokratije.

“Trka za demokratiju – 15. juli”, koja se ove godine održava po drugi put, je dan kada je naša zemlja pogođena pokušajem udara na demokratiju. “Trka za demokratiju – 15. juli” bit će istovremeno odavanje počasti i sjećanja na naše građane koji su izgubili život tokom pokušaja napada na demokratiju. Želio bih da se zahvalim svima na podršci pri organizaciji, bosansko-hercegovačkim vlastima, Vladi Kantona Sarajevo, kao i turskim institucijama i organizacijama koje posluju u Bosni i Hercegovini. Očekujemo vas na “Trci za demokratiju – 15. jula” u velikom broju”, rekao je ambasador Republike Turske u BiH, Haldun Koç.

Na ovoj kratkoj utrci/šetnji od 3,5 km, koja će startati ispred Ambasade Republike Turske i voditi kroz prelijepo Vilsonovo šetalište, očekuje se učešće i do pet stotina učesnika i učesnica. Dionica se može brzo preći i šetnjom a učešće je dostupno i osobama koje ne treniraju redovno. Cilj je da se okupi što veći broj učesnika i da ova manifestacija postane tradicionalno sportsko druženje građana.

Učešće na ovoj utrci je besplatno, a svi zainteresirani učesnici moći će podići svoje startne brojeve u nedjelju, 15. jula od 8:00 do 9:45 sati na štandu u zoni starta/cilja trke. Svi trkači će dobiti specijalnu dri fit majicu prije trke, kao i osvježenje prilikom prolaska kroz cilj.

Za tri najbolja učesnika i učesnice u obje kategorije pokrovitelji trke: Ambasada Republike Turske u BiH, ZiraatBank, TIKA-Turska agencija za koordinaciju i saradnju, Yunus Emre Institut, Fondacija Maarif i Međunarodni univerzitet u Sarajevu pripremili su i vrijedan novčani nagradni fond.